Negativa(c) dana
0

Kompjuter: Šta je to?

Sarajevo-x.com
Predsjednica Asocijacije informatičara u BiH Mensura Beganović je tokom 4. regionalnog ECDL foruma u Sarajevu rekla ono što je većini bilo odranije poznato. Naša zemlja je po nivou digitalne pismenosti daleko iza evropskih standarda.

Ovakva ocjena je zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća s obzirom da se BiH i po pismenosti nalazi na samom dnu evropske liste.

Beganović je rekla da je potrebno posredstvom državnih institucija učiniti napore da u sistemu obrazovanja digitalna pismenost dobije na značaju. Zaista se iluzornim čini tražiti pomoć državnih institucija u kojima sjede osobe čija je bilo kakva vrsta pismenosti više nego upitna.

Informatička pismenost nam je daleko iza evropske

Ne postoje podaci o nivou informatičkog znanja zaposlenih u nadležnim institucijama, ali ako su na tragu njihove stručnosti u drugim oblastima onda će ova zemlja još dugo ostati na današnjem nivou.

Kako je bilo za očekivati, iz oba entitetska ministarstva naglasili su značaj ove tematike istaknuvši projekte koji su toku realizacije. Ne treba ni podsjećati da u okviru istih ministarstava djeluju "dvije škole pod istim krovom" u kojima učenici uče da vuk živi na drvetu i da mačke služe za stvaranje varnica.