Lagumdžija dobio med iz Srebrenice
86

Kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganja u BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je stalnog predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan Toshiya Abea, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Lagumdžija je zahvalio stalnom predstavniku Abeu za pomoć koju je Japan putem agencije JICA pružio Bosni i Hercegovini, naročito u izgradnji mira, obnovi infrastrukture i razvoju privrede i istakao da BiH često zaboravlja da je Japan, kao jedan od najvećih donatora i investitora u BiH, kroz projekte u raznim sektorima do sada uložio oko 500 miliona eura.

Stalni predstavnik Abe je detaljnije informirao Lagumdžiju o konkretnim projektima koje JICA trenutno implementira u Bosni i Hercegovini, kao i o projektima planiranim za budućnost. Između ostalog je istakao da su razvoj privatnog sektora, IT edukacija, razvoj održive ekonomije i pitanje zaštite okoliša u BiH jedan od ključnih stubova pomoći i implementira se nizom projekata u ovoj oblasti putem donacija, kredita tehničke saradnje i obuke u Japanu.

JICA je prepoznala turistički potencijal BiH i snažno ga podržava promocijom BiH kao poželjne turističke destinacije za građane Japana. Istakao je i da su mnoge kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganje u BiH te da očekuje dodatne velike projekte.

U vezi s navedenim, Lagumdžija je istakao da BiH izuzetno cijeni prisustvo Japana i tehničku podršku koju pruža naročito u obrazovnom sektoru.

Lagumdžija je ukazao na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje BiH i Japana, koja, kako je rekao, bez obzira na geografsku udaljenost dviju zemalja, mora i može biti snažnija.

Stalni predstavnik Abe je Lagumdžiji poklonio med proizveden u Srebrenici, što je jedan od rezultata projekata koje JICA implementira u ovoj sredini.

Na kraju razgovora je Lagumdžija posebno pohvalio projekat koji JICA implementira na području Srebrenice, ali i cijele BiH, s ciljem promocije i jačanja međuetničkog povjerenja i održivog povratka, a simbolični poklon,kako je rčeno, naglašava suštinu odnosa Japana prema BiH.