BiH
3

Komitet Vijeća Evrope upoznat sa zakonskim rješenjima koja se tiču manjina u KS

FENA
Članovi Savjetodavnog Komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u BiH Vijeća Evrope predvođeni Athanasiom Spiliopoulou Akermark, predsjednicom ovog Komiteta, posjetili su i Kanton Sarajevo kada su se upoznali sa zakonskim rješenjima i drugim aktivnostima koji su doneseni i realizirani u Kantonu Sarajevo.

Posebno su se upoznali s pravima i zaštitom nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini u oblasti prava na obrazovanje, političkog djelovanja, jednakih prava u radno-pravnoj regulativi, prava na stan, socijalnog prava i prava na zdravstvenu zaštitu.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri u Vladi KS Dijana Tabori, Fahrudin Oručević, Zilha Ademaj, Zlatko Vuković i Mirza Sendijarević detaljno su informirali članove Komiteta šta je sve urađeno u reguliranju oblasti poštivanja i zaštite prava manjina.

U oktobru mjesecu prošle godine Skupština KS je donijela Zakon o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina te formirala Vijeće nacionalnih manjina kao stalno savjetodavno tijelo Skupštine.

Vijeće je formirano od predstavnika svih nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo, njih 17, te delegira svog stalnog predstavnika u Ustavnu komisiju i Komisiju za ljudska prava Skupštine KS, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Vlada KS je također uputila u Skupštinsku proceduru Amandmane na Ustav KS, a kojima se stvara mogućnost formiranja Kluba Ostalih u Skupštini KS kao i izbor jednog potpredsjednika Skupštine iz reda onih koji se ne opredjeljuju kao pripradnici jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

Razgovarano je i o aktivnostima u oblasti stanogradnje za smještaj Roma na području KS, o provođenju čitavog Akcionog plana DEKADA Roma 2005.-2015. godina u svim oblastima zbrinjavanja ove populacije, od obrazovanja do socijalne i zdravstvene zaštite.

Naglašen je problem koji otežava ostvarivanja prava iz spomenutih oblasti jer često pripradnici ove populacije nemaju potrebne dokumente za ostvarivanje ovih prava, a najčešće zbog čestog mijenjanja mjesta stanovanja.

Članovi Komiteta dobili su uvjeravanja da nema diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u bilo kojoj oblasti života, da se kontinuirano radi na svemu što je moguće regulisati propisima i zakonskim aktima, te da se poduzimaju i ostale aktivnosti kako poštivanja svih prava nacionalnih manjina ne bi došla u pitanje.