BiH
0

Komisija za utvrđivanje trošenja donacija o nestalim milijardama

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, kojoj uskoro ističe mandat, danas bi u Sarajevu trebalo da usvoji izvještaj o svom radu.

Prema riječima člana Komisije Slavka Jovičića, izvještaj će, osim novom sazivu Parlamentarne skupštine, biti upućen i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvu BiH.

"Na osnovu dokumentacije koja je do sada stigla Komisiji, evidentno je da se u BiH, odnosno u Federaciji BiH desila velika pljačka, jer se radi o milijardama dolara donatorskih sredstava kojima se gubi trag", rekao je Jovičić Srni.

On je naveo da je od ukupnog broja donacija u Brčko distrikt stiglo oko 0,5 posto, u Republiku Srpsku oko 1,5 posto i 98 posto u FBiH, od čega najveći dio u Sarajevo.

"Komisija rasplaže dokazima da je u FBiH nemoguće utvrditi gdje je utrošeno oko 2,5 milijardi KM donatorskih sredstava", naglasio je Jovičić. 

On je zainteresovan da se do kraja istraži poslovanje humanitarne organizacije "Merhamet", čija sarajevska ispostava ne može da opravda doniranih 50 miliona KM, kao i poslovanje 275 nevladinih organizacija kojima se "gubi svaki trag".

Jovičić je najavio da će tražiti od novog saziva Parlamentarne skupštine da osnuje istražnu komisiju sa daleko širim ovlaštenjima.
	Današnja sjednica Istražne komisije, za razliku od ranijih, biće zatvorena za javnost.