BiH
11

Komisija za saobraćaj i veze PS BiH podržala izmjene Zakona o Javnom RTV servisu

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na 23. sjednici Komisije za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH, čiji su predlagači zastupnici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi javnih RTV servisa. Kako se u Prijedlogu zakona pojašnjava, fondove mogu osnivati enititeti, odnosno Brčko Distrikt BiH, u skladu sa svojim nadležnostima.

U Prijedlogu zakona navedeno je da se prihodi od RTV takse i sredstva prikupljena od fondova uplaćuju direktno na jedinstveni račun i odmah se raspodjeljuju Radio - televiziji Federacije BiH, Radio - televiziji Republike Srpske i BHRT-u u omjeru 25 %, 25 %, 50 %.

Kako se navodi u Prijedlogu zakona, RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova, saopćeno je iz Press službe Parlamenta BiH.