BiH
0

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dobila nagradu

FENA
Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uručena je bronzana medalja na 14. međunarodnom susretu stručnjaka Fondacije "Romualdo del Bianco", održanom u Firenci od 2. do 5. marta o temi "Baština i savremena kultura u službi međukulturalnog dijaloga i teritorijalnog razvoja".

Komisiji je medalja dodijeljena za značajan doprinos u razvoju neprofitnog portala Fondacije "Life Beyond Tourism", te za promociju karakterističnih kulturnih izričaja iz različitih mjesta, kao i interkulturalni dijalog, saopćeno je iz Komisije.

Predsjednik Fondacije "Romualdo del Bianco" Paolo del Bianco prilikom uručivanja nagrade izrazio je nadu da će se nastaviti dosadašnja saradnja na promociji kulturnog identiteta gradova BiH, kroz portal Fondacije "Life Beyond Tourism" koji će tokom vremena biti popunjavan informacijama članica portala.

Fondacija "Romualdo del Bianco" je institucionalni član Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), Međunarodnog naučnog komiteta teorije i filozofije konzervacije i restauracije i stalni je operativni sekretarijat ICOMOS-a.

Komisiju je na ovom događaju predstavljao magistar arhitekture Adi Ćorović.