BiH
0

Komisija za izbjeglice BiH donijela odluku o raspodjeli sredstava

FENA
Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH donijela je danas odluku o raspodjeli preostalih, neutrošenih udruženih sredstava namijenjih za projekte obnove u prošloj godini, te odobrenih sredstava za rješavanje problema izbjeglih u iznosu od oko 11 miliona za ovu godinu.

Ovim više nema neraspoređenih sredstva namijenjenih za povratak u BiH, a Komisiji preostaje da poduzme napore da bi bila uključena u proračune za narednu godinu.

Komisija će, kako je rečeno, tražiti od Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH da iznos sredstva ostvaren kroz PDV usmjeri u realizaciju povratka jer je poznato da BiH treba oko 600 miliona da bi se obnovile porušene kuće i 400 miliona da bi se osigurao održiv povratak.

Predsjednik Komisije Slavko Marin kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice održane u Banjoj Luci da su u prošloj i ovoj godini bili planirani za implementaciju projekti od oko 54 miliona i 840.000 KM, a na terenu je utrošeno 49 miliona i 495.000 KM, čime je obnovljeno 2.199 obiteljskih kuća.

Marin je kazao da je danas odlučeno i da će se u okviru 3,7 miliona KM osigurati obnova i povratak za 150 obitelji, jednim dijelom i kroz projekt Razvojne banke čiji je cilj da se riješi pitanje alternativnog smještaja i kolektivnih centara.

Ove danas usvojene odluke bit će operativne naredne sedmice. Fond za povratak implementirat će ove projekte.