Uz niz primjedbi
0

Komisija za finansije usvojila Prijedlog budžeta BiH

SRNA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojila u prvoj komisijskoj fazi Prijedlog budžeta BiH za 2012. godinu iako su članovi Komisije u raspravi iznijeli niz primjedbi na predložena rješenja.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu, koji je u Parlamentarnu skupštinu uputilo Predsjedništvo BiH, bit će razmatran u četvrtak na sjednici Predstavničkog doma.

   Član Komisije i poslanik SNSD Boško Tomić rekao je da će ova stranka podržati predloženi budžet.

   "Smatramo da se radi o dovoljnom budžetu za funkcionisanje institucija BiH“, rekao je Tomić i ocijenio da je predloženi budžet mogao biti i manji.

   Prema njegovim riječima, budžet BiH, za razliku od entitetskih, nije razvojni, već potrošački.

   "Entitetski budžeti su razvojni i logično je da oni rastu“, rekao je Tomić ističući da rast budžeta BiH ne znači jačanje države, jer ona treba da jača svojom efikasnošću.

   Amir Fazlić iz SDA izjavio je da ova stranka neće podržati prijedlog budžeta zbog nezadovoljstva Globalnim fiskalnim okvirom do 2015. godine.
   On je ustvrdio da se Globalnim fiskalnim okvirom jača uloga entiteta, a slabi budžetska pozicija BiH.

   "Budžet za 2012. godinu je na nivou budžeta iz 2008. godine dok je u istom periodu budžet Republike Srpske porastao za 75 posto, a Federacije BiH za 50 posto“, rekao je Fazlić.

   Predstavnik SDP Anto Domazet ocijenio je da je Prijedlog budžeta BiH za 2012. godinu rezultat ustavnih i zakonskih obaveza institucija BiH te ograničenih uslova finansiranja.

   Ocijenivši da je nađen dosta srećan spoj između obaveza institucija i uslova finansiranja Domazet je izrazio uvjerenje da će predloženi budžet obezbijediti dalji napredak BiH ka evropskim integracijama i NATO te unutrašnje reforme.

   "Ovakav budžet može imati dobre posljedice za BiH jer šalje međunarodnoj zajednici i potencijalnim investitorima sliku o političkoj stabilizaciji i mjerama štednje“, rekao je Domazet.

   Najviše kritika za navode Ministarstva finansija i trezora BiH da se radi o restriktivnom budžetu iznio je Niko Lozančić iz HDZ BiH ocijenivši da je budžet restriktivan za 22 hiljade zaposlenih na nivou BiH, ali da predloženim rješenjima nijedna privilegija nije ukinuta.
   "Topli obrok smanjen je sa 8,00 na 6,00 KM po danu, dok u Javnom preduzeću `Elektroprivreda BiH` on iznosi 30 KM po danu“, rekao je Lozančić.

   Prema njegovim riječima, dnevnice za službena putovanja smanjene su za 10 odsto, dok su dnevnice za putovanja unutar BiH, koje koriste vozači i službenici, smanjene za 50 posto.

   "Kako provjeriti navode da je reprezentacija smanjena za 20 odsto“, upitao je Lozančić dovodeći u pitanje navode Ministarstva finansija i trezora da su planirana izdvajanja za gorivo smanjena za 10 odsto iako su u predloženom budžetu izdaci za ove namjene povećani za 20 posto.

   Lozančić je ocijenio upitnim efekte planiranog smanjenja plata zaposlenih u institucijama BiH za 4,5 posto.

   "Zna se da se radi o najboljim puniocima zdravstvenih i penzionih fondova, kako namiriti manjak u ovim fondovima koji će nastati umanjivanjem njihovih plata i izdvajanjima“, istakao je Lozančić.
   Posebnu zamjerku Lozančić je uputio na planirano smanjenje za 99 posto izdvajanja za Fond za povratak, koja su, prema njegovim riječima, sa prošlogodišnjih 30-ak miliona ionako bila mizerna.

   "U Prijedlogu budžeta nisu predložene nikakve sistemske mjere kojima bi se garantovala stvarna štednja“, zaključio je Lozančić.

   Danas je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila usklađenost predloženog budžeta sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.