BiH
10

Komisija za finansije i budžet traži mišljenje UO UIO o povećanju akciza na naftu

SRNA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je zatražila mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, kako bi mogla da se izjasni o ovom zakonskom prijedlogu.

Članovi Komisije u raspravi o ovom i prijedlozima zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, te Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, kojima se predviđa obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, iznijeli su suprotstavljena mišljenja o predloženom povećanju akciza.

Prema riječima Dušanke Majkić iz SNSD-a, prekršeni su zakoni budući da se UO UIO nije izjasnio o predloženom rješenju.

"Ovim se ruši sistem indirektnih poreza u BiH", upozorila je Majkićeva, podsjećajući da je UO UIO jedini ovlašten za predlaganje politika indirektnih poreza.

Protivljenje predloženom povećanju akciza izrazio je i Damir Bećirović iz DF-a, koji je ocijenio da bi usvajanje ovakvog rješenja imalo velike posljedice po transportni sektor i povećanje cijena drugih proizvoda i usluga.

Bećirović se založio i za jači inspekcijski nadzor prodaje naftnih derivata i bio-goriva, koje je obuhvaćeno predloženim povećanjem akciza.

Član Komisije Jasmin Emrić iz A-SDA istakao je da je Direkcija za evropske integracije dostavila stav da predložene izmjene i dopune zakona nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Prema njegovim riječima, zloupotrebu u prodaji bio-dizela, koja se navodi kao jedan od razloga uvođenja akciza na ovu vrstu goriva, treba da spriječe inspekcijski organi.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul iz HDZ-a BiH konstatovao je da nije rijč o povećanju od 15 feninga po litru goriva, već o 17,5 feninga kad se uračuna PDV.

On je izrazio razumijevanje što predloženim zakonskim rješenjima zbog različitih mišljenja nisu obuhvaćeni pivo, vino i cigarete, iako je ranije bilo predviđeno da i akcize na ove proizvode budu dio novih zakonskih rješenja.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a rekla je da je UO UIO izbrisao iz svog prijedloga akcize na pivo jer entitetske vlade nisu restrukturisale zdravstveni sistem, što je predviđeno Reformskom agendom.

Za Salka Sokolovića iz SDA način na koji se pokušavaju obezbijediti dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture nije dobar.

"Putevi se grade koncesijama, zašto BiH bježi od toga", upitao je Sokolović koji ne vjeruje da se povećanje akciza na gorivo neće odraziti na povećanje drugih cijena i pad standarda.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda ponovio je svoj stav da prilikom predlaganja ovih zakonskih rješenja nisu prekršene procedure.

"Činjenica je da prijedlog UO UIO nije istovjetan prijedlogu Ministarstva finansija i trezora jer nije bilo saglasnosti o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za finansiranje fondova zdravstva", rekao je Bevanda u obraćanju Komisiji.

Prema njegovim riječima, to ne znači kršenje zakona i procedura jer UO UIO predlaže politiku indirektnog oporezivanja, ali je na prijedlog UIO UIO utvrđuje Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Usvajanje ovih zakona, što je podsjetio i Bevanda, omogućilo bi se aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Predstavnički dom prošle sedmice nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnoj proceduri navedenih zakonskih prijedloga i uputio ih je u skraćenu proceduru, koja predviđa njihovo razmatranje u nadležnim komisijama i mogućnost predlaganja amandmana, što u hitnoj proceduri ne bi bilo moguće.

Komisija je u prvom čitanju podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Protiv je bila Majkićeva, koja je istakla da predložena rješenja nisu prošla proces usaglašavanja sa entitetskim ministarstvima finansija.

Ona je ocijenila da je potrebno izraditi novi zakon jer su rješenja iz važećeg zastarjela, zbog čega je dovedena u pitanje njegova upotreba.

U obrazloženju Vijeća ministara navodi se da se predloženim rješenjima, osim usklađivanja normativnih rješenja s potrebama prakse, vrši i dopunjavanje zakona u skladu s kriterijumima Svjetske banke o objavljivanju podataka u ovoj oblasti.

Istovremeno se uvodi obaveza evidentiranja duga gradova i fondova, čime bi trebalo da se obezbijede potpuniji podaci o zaduživanju u BiH.

Komisija je jednoglasno u prvom čitanju podržala Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut, uz zaključak da se od Vijeća ministara zatraže cjelovite i sistemske izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama.

Predloženim zakonom bile bi smanjene otpremnine za penzije najplaćenijih zvaničnika BiH.