BiH
0

Komisija za finansije i budžet nije podržala Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković.

Predložene izmjene i dopune su predviđale uvođenje nulte stope za osnovne životne namirnice.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Lazar Prodanović je nakon sjednice kazao za Fenu da je predloženo da Vijeće ministara razmotri mogućnost detaljene analize efekata eventualnog uvođenja diferencirane stope PDV-a u BiH i da o tome dostavi informaciju Parlamentarnoj skupštini BiH.

Komisija je razmatrala i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2007. godinu i Plan poslovanja za 2008. JPNIO Službeni list BiH.

Prema Prodanovićevim riječima, izneseno je niz primjedbi, prije svega primjedba da se Službeni list treba konstituisati u skladu sa zakonom.

Prodanović navodi da on u ovom momentu ne može biti javno preduzeće, pošto ne postoji takva zakonska regulativa već je potrebno da Vijeće ministara donese odgovarajuću odluku o statusu ove institucije, dakle da li će to biti agencija ili upravna organizacija, u skladu sa zakonom.

Razmatrana je i Informacija budžetskih korisnika o preduzetim aktivnostima vezanim za revizorske izvještaje u 2006. godini. Zaključak Komisije je da se obrati Kolegiju Predstavničkog doma da on na jednoj od narednih sjednica razmatra šta su institucije kod kojih je bilo primjedbi poduzele na otklanjanju tih primjedbi i na realizaciji zaključaka koje je Dom ranije usvojio.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je imenovala revizorsku kuću "Revsar“ Sarajevo za reviziju godišnjih finansijskih izvještaja Ureda za reviziju BiH za 2006. i 2007. godinu.