Novi izgled grba i zastave FBiH
0

Komisija treba izabrati samo po jedan prijedlog

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u današnjem nastavku 18. redovne sjednice u Sarajevu zadužili su Komisiju koja je provela konkurs za izbor novih simbola Federacije - grba i zastave da reaktivira svoj rad i opredijeli se isključivo za po jedan prijedlog za grb i zastavu prije nego ih uputi Parlamentu na izjašnjavanje.

Komisija se naime na već provedenom konkursu odlučila da po tri prijedloga za ova obilježja uputi u Parlament jer nije mogla postići konsenzus o tome da li konačni prijedlog treba ili ne da sadrži nacionalna obilježja sva tri konstitutivna naroda. U toj dilemi Komisija je uputila Parlamentu po tri prijedloga, a prema obrazloženju predsjedavajućeg Komisije Ismeta Osmanovića neki prijedlozi sadrže nacionalne simbole konstitutivnih naroda, a neki ne.

Međutim, poslanici Predstavničkog doma danas su zaključili da Komisija ipak treba da reaktivira svoj rad i opredijeli se samo za po jedan prijedlog prije nego ga uputi Parlamentu, a istovremenu su zaključili da o budućem prijedlogu prvo treba da se izjasne delegati federalnog Doma naroda pa tek onda oni.

Autori triju prijedloga za novi likovni izgled grba Federacije koji su danas prezentirani poslanicima Predstavničkog doma su Rijad Sujoldžić, Selver Porča i Muamer Adilović, a za novi izgled zastave Ramiz Ćinara, Refik Rašinlić te ponovo Rijad Sujoldžić.

Sva ta tri prijedloga za grb likovno su stilizovani u obliku štita. U prvom su u okviru štita vodoravno postavljenje tri boje - crvena, zelena i plava. U drugom su u okviru štita likovno stilizovana tri manja štita postavljena vodoravno jedan do drugog - jedan je stilizovan kao šahovnica, drugi je s ljiljanima, a treći s četiri "S". U trećem prijedlogu za grb u stilizovanom štitu u kojem dominira svijetloplava boja, likovno su izražene tri kuće, stiješnjene jedna uz drugu, s krovovima crvene, plave i zelene boje.

Što se tiče prijedloga za novi likovni izgled zastave Federacije, sva tri su u stilizovanoj kombinaciji boja - crvene, zelene i plave. Razlika je samo u tome da li su boje postavljenje okomito, horizontalno ili valovito.

Pitanje izbora novih simbola Federacije postalo je aktuelno nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dosadašnje simbole i jednog i drugog bh. entiteta.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.