Kršenje prava vjerskih zajednica
30

Komisija se nije usaglasila o amandmanima na Zakonu o grobljima RS

Piše: E. G.
Mujo Hadžiomerović (Foto: Blic.rs)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Blic.rs)
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a danas se nije usaglasila o amandmanima na Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti tog entiteta.

Za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a neprihvatlijvo je rješenje da u Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, koji predviđa da ona koja su sada u vlasništvu vjerskih zajednica ovim zakonom prelaze u nadležnost, ali i vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Međutim, sudeći po posljednjim dešavanjima upravo takvo rješenje bi moglo biti važeće.

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a danas je imala sjednicu na kojoj je razmatrano devet podnešenih amandmana na Zakon.

"Od devet amandmana bili smo usaglasili osam, a ovaj ključni zbog kojeg su ti naši amandmani pali, jeste da nismo mogli usaglasiti da vjerske zajednice i dalje odlučuju o propisivanju uvjeta primjera radi izgradnje groblja, nadgrobnih spomenika i upisa podataka na njima, te održavanja. Zar je moguće da lokalna zajednica sada treba upravljati time i uređivati odnose u samom groblju? Nismo se mogli složiti s tim tako da je palo i ovo usaglašavanje", kazao je za Klix.ba Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Prema njegovim riječima Klub Bošnjaka će za ovaj zakon tražiti očitovanje Ustavnog suda RS-a. Sljedeći korak koji namjeravaju poduzeti apelacija Ustavnom sudu BiH gdje će pokušati dokazati da se ovim zakonom ulazi u domen pravnog položaja vjerskih zajednica i slobode vjere.

"Imamo zakon na nivou države gdje je vjerskim zajednicama omugućena ta sloboda, a ovo sada direktno krši njihova prava", kaže Hadžiomerović.