Izbjeglice i raseljene osobe
0

Komisija raspodjelila 8,8 miliona KM za povratak

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu je donijela odluku o usmjeravanju 8,8 miliona KM za pomoć održivom povratku i rješavanju problema kolektivnih izbjegličkih centara kojih ima još u zemlji te alternativnog smještaja raseljenih.

Od ove sume je 5,1 milion KM namijenjeno za pomoć izbjeglim i raseljenim u kolektivnom i alternativnom smještaju u okolini Goražda, Bratunca, Srebrenice i drugih destinacija, rečeno je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Komisije.

-Problem kolektivnih izbjegličkih centara usložnjen je tim više što u njima živi dosta osoba čiji status nije izbjeglički ali su inače u teškim socijalnim prilikama, rekao je Edin Mušić, potpredsjednik bh. Komisije za uzbjeglice i raseljene osobe te ujedno resorni ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema raspoloživim podacima, u kolektivnim izbjegličkim centrima na području Federacije BiH živi oko 4.500 osoba, a Republike Srpske oko 3.200 korisnika.

Da bi ovaj problem bio riješen u cijeloj zemlji, potrebno je, prema grubim procjenama, još oko 65 miliona do 70 miliona KM, rečeno je na pres-konferenciji.