BiH
0

Komisija PSBiH: Pozitivne ocjene "OSA-i“ za dosadašnji rad

FENA
Aktivnosti Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) u proteklom periodu su provedene u skladu sa zakonskim rješenjima i ova institucija ima pozitivne ocjene za rad ne samo od domaćih institucija već i institucija međunarodne zajednice - stav je Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OSA-e, čija delegacija je danas s predsjedavajućim Mirkom Okolićem na čelu posjetila sjedište OSA-e u Sarajevu.

Riječ je o prvoj zvaničnoj radnoj posjeti članova ove parlamentarne komisije OSA-i.

Oni su u razgovoru s direktorom OSA-e Almirom Džuvom i njegovim suradnicima informirani o aktuelnostima i problemima u radu ove institucije, posebno o rješavanju prostornog smještaja OSA-e, njenoj kadrovskoj popunjenosti i tehničkoj opremljenosti.

Naglašeno je da je OSA trenutno „podstanar“ u zgradi MUP-a FBiH u Sarajevu i da se radi na rješavanju osiguranja trajnih prostorija za njene potrebe.

Dogovoreno je poduzimanje koraka na rješavanju pokretne neispravne imovine, odnosno vozila, koja opterećuje ovu instituciju i izaziva nepotrebne troškove.

To pitanje će biti parcijalno rješavano – rečeno je.

Potvrđeno je da je u prošloj godini bilo „presretanja telekomunikacija“ (prisluškivanje) u svrhu istrage, ali da je svaki taj slučaj bio praćen sudskim nalogom.

Okolić je kazao da će Parlamentu BiH uskoro biti dostavljen kompletan izvještaj o radu OSA-e.