BiH
0

Komisija procjenjuje podobnost Slave Kukića

FENA
Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH zakazana je za četvrtak u Sarajevu, a na dnevnom redu je razmatranje podobnosti i davanje mišljenja/preporuke za potvrđivanje Slave Kukića za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Komisija je na sjednici krajem prošle sedmice odgodila za sedam dana izjašnjavanje o Kukićevoj podobnosti, s obzirom na to da je Kukić zatražio toliko vremena za dodatne konsultacije s parlamentarnim strankama.

Proteklih dana Kukić je razgovarao s predstavnicima stranaka potpisnica Platforme, te s predstavnicima SBB-a BiH, DNZ-a BiH, PDP-a i SDS-a.

Kukić je u srijedu u Sarajevu, nakon razgovora s SDS-om, kazao novinarima da je imao i posljednje razgovore u procesu konsultacija s političkim partijama, dodajući da je generalno zadovoljan, neovisno o tome jesu li mu političke partije dale potporu ili nisu.

"Zadovoljan sam činjenicom da u najvećem dijelu razgovori nisu odbijeni. Mislim da je razgovor naprosto pretpostavka bilo kakvog kompromisa na koji ćemo se u BiH morati učiti. Nema maksimalističkih rješenja i nema lomljenja preko koljena. Naprosto se moramo učiti živjeti na logici kompromisa", kazao je Kukić.

Predsjedništvo BiH je 14. juna tajnim glasanjem izabralo Slavu Kukića kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali konačno imenovanje zavisi od glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.