Predstavnički dom PSBiH
0

Komisija o ukidanju PDV-a na humanitarne telefonske pozive

SRNA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi, u prvoj komisijskoj fazi, trebalo da razmotri prijedlog poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od plaćanja PDV-a izuzmu humanitarni telefonski pozivi kojima se doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih u inostranstvu.

Obrazlažući Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u, Pandurevićeva je podsjetila na situaciju u kojoj je veliki broj teško oboljelih osoba, čije liječenje nije moguće u BiH, prinuđen da sredstva za skupe operacije u inostranstvu prikuplja uz pomoć takozvanih humanitarnih telefona.

Ona je navela da bi BiH, odricanjem prihoda od PDV-a na humanitarne pozive, na indirektan način pomogla životno ugroženima za koje je jedini spas liječenje van zemlje.

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) smatra da nema potrebe za izmjenom Zakona o PDV-u na predloženi način, navodeći da ne postoji zakonska obaveza obračuna i plaćanja PDV-a na iznos donatorskih novčanih sredstava prikupljenih putem poziva na humanitarni broj.

U mišljenju UO UIO dostavljenom Parlamentarnoj skupštini BiH precizira se da iznos koji operater zadržava za sebe kao naknadu za učinjene usluge predstavlja osnovicu na koju se opračunava i naplaćuje PDV.

"Nema potrebe za izmjenu Zakona o PDV-u, a svrha zbog koje je predložena izmjena može se postići ako određeni operateri prilagode svoj rad i tehničke mogućnosti provođenju zakona", konstatuje se u dopisu UIO.

Direkcija za evropske integracije dostavila je mišljenje o predloženom zakonu, navodeći da bi sve dobrotvorne donacije trebalo da budu oslobođene plaćanja PDV-a, a ne samo prikupljanje novčanih sredstava za liječenje teško oboljelih.
Komisija bi trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.