BiH
0

Komisija nije postigla dogovor u vezi s pozivanjem na vitalni nacionalni interes Kluba bošnjačkih delegata

FENA
Tročlana komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije postigla dogovor u vezi s pozivanjem na vitalni nacionalni interes Kluba bošnjačkih delegata u tom domu na jučerašnjoj sjednici.

Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda PSBiH pokrenuo je jučer pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zaključkom koji je predložio delegat Ilija Filipović, a kojim se predviđa da „Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH obvezuje Vijeće ministara BiH da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sustava BiH“.

Član ove komisije i predsjedavajuću Kluba bošnjačkih delegata u Domu naroda PSBiH Hazim Rančić je danas kazao za Fenu da su se sinoć, nakon prekida sjednice Doma, članovi komisije samoinicijativno sastali i održali sjednicu, ali nisu uspjeli doći do usaglašavanja.

„I jedni i drugi su ostali kod stavova iznesenih tokom rasprave u Domu naroda. Komisija nije uspjela usaglasiti ovo pitanje, a predsjedavajući Doma naroda je prekršio odredbu Ustava i Poslovnika“, tvrdi Rančić.

On pojašnjava da je Mladen Ivanić, koji je predsjedavao sjednicom Doma, bio obavezan da na tački dnevnog reda kada su proglasili vitalni nacionalni interes provede proceduru izbora komisije, i to je urađeno. Međutim, ističe Rančić, on je prekršio odredbu Ustava i Poslovnika i nije odmah sazvao komisiju za usaglašavanje ovog pitanja.

Rančić je pojasnio da, ako komisija ne postigne saglasnost, cjelokupan predmet o ovome - transkript, stavovi klubova, izjašnjenja kao i zapisnik s komisije idu Ustavnom sudu koji bi trebao u hitnom postupku da to riješi.

„Pokretanje ovakvog zaključka i zahtijevanje da se on izglasa na način da Dom naroda obavezuje Vijeće ministara da se pokrene procedura uvođenja hrvatskog kanala na hrvatskom jeziku je ustvari pritisak na rad Ustavnog suda koji, po njihovim informacijama treba vrlo brzo, navodno 21. juna, da odlučuje o ocjeni ustavnosti jednog zakona koji su delegati iz hrvatskog naroda pokrenuli pred tim sudom“, kazao je Rančić kometirajući predloženi Filipovićev zaključak.

Također smatram, istakao je, da bi uvođenje tog kanala bilo ustvari rušenje institucije RTV servisa kao institucije BiH, njegova razgradnja, „a to bi značilo uvođenje puta da se mogu razgrađivati i ostale institucije BiH“.

„Smatram da je ovo nastavak pritiska na medije i na slobodu medija, što je ocijenio i OSCE nakon rasprave na plenarnoj sjednici o RTV servisu i sistemu BiH“, kazao je Rančić.

On je istaknuo da RTV servis, u skladu s postojećim zakonima koje je izglasala PSBiH, može i treba da osigura konstitutivnost, ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina, građana, jezika i pisama u BiH.

„Uvođenje kanala na jeziku samo jednog naroda bi bilo destruktivno, štetno po vitalni nacionalni interes i Bošnjaka i Srba i nacionalnih manjina i građana. Naime, RTV servis kao institucija mora i treba da služi interesima svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i građana. Ukoliko bi bio uveden nacionalni kanal, na nacionalnom jeziku samo jednog naroda time bi bila oštećena i druga dva naroda kao i nacionalne manjine i svi građani BiH“, istaknuo je Rančić.