I ovaj put bez dogovora
0

Komisija još nije odabrala tekst himne BiH

Sarajevo-x.com
Komisija za izbor teksta himne BiH, koja se jučer trebala izjasniti o dva preostala teksta za nacionalnu himnu, odgodila je ovu odluku za 15 dana.

Privremena komisija jučer je preslušala oba teksta koja su horski otpjevana uz postojeću muziku, ali se nisu uspjeli dogovoriti oko izbora teksta buduće himne BiH. Komisija će, kako je istaknuto, za dvije sedmice konačno odabrati tekst himne koji će kasnije uputiti Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

U Komisiji za izbor teksta himne, uz šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH nalaze se Abdulah Sidran i Mile Stojić, kao predstavnici Ministarstva kulture Federacije BiH, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, koje je u Komisiju imenovalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, te iz Distrikta Brčko Dragica Panić Kašanski.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna od oktobra ove godine, a pravo učešća su imali isključivo državljani BiH. Prijedlozi su stizali iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Njemačke, Norveške, Australije i drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bio je da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani Bosne i Hercegovine.