BiH
5

Komisija EOK-a u inspekciji olimpijskih borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

FENA
Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (COCOM) doputovala je danas u Bosnu i Hercegovinu, gdje će od 5. do 7. marta boraviti u posjeti gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Članovi Komisije će obići gradove organizatore Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2017., te borilišta i olimpijske planine Bjelašnicu, Jahorinu i Igman.

Organizatori i članovi kompanije EYOF-a 2017., predstavnici gradova i Olimpijskog komiteta BiH, dočekali su članove Komisije na današnjem koktelu u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Članica Komisije i generalni sekretar olimpijske i sportske federacije Islanda Liney Rut Halldorsdottir kazala je da će Komisija obići sva borilišta i obaviti nekoliko sastanaka s predstavnicima BiH, da bi se upoznala sa stepenom organizacije EYOF-a 2017.

"Vjerujem da će ove igre pored sporta biti i inspiracija mladim sarajevskim i bosanskohercegovačkim sportistima, te vratiti olimpijski duh u Sarajevo", izjavila je Halldorsdottir.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić ističe da organizacija EYOF-a protiče u najboljem redu, te da će gradovi organizatori manifestacije biti sportski centar za mlade sportiste, kao što je to bilo Sarajevo za vrijeme olimpijade 1984. godine.

Ovo je četvrta posjeta EOK-ove komisije Bosni i Hercegovini, a posjetit će gradove organizatore još jedanput u septembru, kada će posljednji put provjeriti stanje na olimpijskim borilištima.

"Komisija će doći u BiH još jedanput u septembru i provjeriti šta smo uradili. Do sada su bili zadovoljnim onim što smo uradili, zadovoljili smo kriterije, a danas ćemo im prezentovati organizacioni dio i plan rada za narednu godinu. Nadam se da će i danas biti zadovoljni", zaključio je predsjednik Izvršnog odbora EYOF-a 2017. Igor Golijanin.