BiH
0

Komisija će nastaviti raspravu o napadu na Američku ambasadu

SRNA
Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH ni danas nije zaključila raspravu o informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH u vezi sa terorističkim napadom vehabije Mevlida Jašarevića na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Na sjednici Komisije, kojoj su prisustvovali ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović, direktori svih policijskih agencija na nivou BiH, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Almir Džuvo te Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH u predmetu protiv Jašarevića, dogovoreno je da rasprava o ovom pitanju, u današnjem sastavu, bude nastavljena na narednoj sjednici.

U raspravi o Jašarevićevom terorističkom napadu, kao ključna pitanja, navedeni su koordinacija između nadležnih policijskih agencija i finansiranje ekstremnih pokreta i terorizma u BiH, ali konkretnih odgovora na ova pitanja nije bilo.

Tužilac Čampara iznio je tvrdnju da je tek nakon napada i njegove naredbe da agencije razmjenjuju podatke unaprijeđena koordinacija nadležnih agencija, što je u potpunosti odbacio direktor OBA Almir Džuvo.

Džuvo je, kao i prije dvije i po godine na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost, upozorio na opasnost od terorizma i moguće nove terorističke akte u BiH, dok je Čampara najavio je da će prije 28. aprila, kada Jašareviću ističe pritvor, Tužilaštvo BiH protiv njega podići optužnicu za krivično djelo terorizma. 

Čamparinoj ocjeni da je BiH potrebna nadležna agencija koja bi reagovala u slučajevima poput Jašarevićevog napada usprotivili su se srpski predstavnici u Komisiji, navodeći da nije moguće da se samo jedna agencija bavi borbom protiv terorizma, jer je to problem protiv kojeg moraju da se bave svi građani i sve agencije, na entitetskom i nivou BiH.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić naglasila je da se BiH sve češće pominje kao mjesto gdje borave teroristi, dok je član Komisije Staša Košarac upozorio da slučaj Mevlida Jašarevića i opasnost od vehabijskog pokreta predstavljaju problem cijele BiH, koji neće biti riješen bez političke saglasnosti.
"Lideri u rješavanju problema treba da budu predstavnici bošnjačkog naroda", rekao je Košarac.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Komisije Šefika Džaferovića, ako je ikome u interesu da se eliminiše islamski radikalizam u BiH, onda je to u interesu bošnjačkog naroda.

Član Komisije Mehmed Bradarić, kao prijedlog za rješavanje problema Gornje Maoče i tamošnje vehabijske zajednice, iz koje je potekao i Jašarević, naveo je primjer Bočinje.

"Treba ih natjerati da poštuju zakone BiH, razbiti ih i obezglaviti", Bradarićev je "recept" za ovaj problem, a više diskutanata založilo se za efikasniju prevenciju i sprečavanje terorističkih napada.

Nakon okončane rasprave ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović najavio je da će naručiti nezavisnu ekspertizu u vezi sa postupanjem u slučaju Jašarevićevog terorističkog napada. 	
	
Ovo je bio drugi pokušaj da Komisija za odbranu bezbjednost raspravi slučaj terorističkog napada na Ambasadu SAD. Ponovljene su ranije zamjerke da je izvještaj neobjašnjivo dugo čekan i da je oznaka tajnosti, koja je prvo bila stavljena na izvještaj, usporila njegovo razmatranje.
Više poslanika istaklo je da su o slučaju "Jašarević" više saznali iz medija nego iz izvještaja nadležnog ministarstva.

Današnjoj sjednici prisustvovali su i direktori Sipe Goran Zubac, Granične policije Vinko Dumančić, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović.