Sa liderima BiH
0

Komesar za proširenje EU u razgovorima o reformama

FENA
Štefan Fuele (Foto: Reuters)
Štefan Fuele (Foto: Reuters)
Štefan Füle, komesar Evropske unije (EU) za proširenje i evropsku politiku susjedstva u posjeti je Bosni i Hercegovini 7. i 8. oktobra, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Planirano je da se sastane sa članovima Predsjedništva BiH i održi političke konsultacije na visokom nivou s liderima političkih stranaka u BiH o ključnim pitanjima u vezi s odnosom BiH i EU te o reformama potrebnim BiH na njenom putu evropskih integracija.

U toku ove posjete, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić potpisat će Memorandum o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH od 100 miliona eura.

Komesar Füle će se također sastati sa šefovima diplomatskih misija EU koje su akreditovane u BiH te razmijeniti mišljenja s predstavnicima Igmanske inicijative o tome kako unaprijediti lokalni i regionalni dijalog u oblasti politike, ekonomije i kulture.

"Vrijeme je da Bosna i Hercegovina otpočne ključne reforme koje su potrebne za njeno vlastito dobro i za njene ambicije da postane zemlja kandidatkinja EU", izjavio je on uoči posjete Bosni i Hercegovini.