BiH
0

Komesar Rehn pozvao političke čelnike BiH na sastanak o procesu evropskih integracija BiH

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je pozvao političke čelnike BiH na sastanak u Brisel, koji će biti održan sutra i u četvrtak, da bi razgovarali o pitanjima koja se tiču procesa evropskih integracija BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Komesar Rehn će s političkim čelnicima razgovarati o preostalim uvjetima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući i punu saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), reformu javnog radio-televizijskog emitovanja i javnu upravu.

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) u decembru prošle godine je pomoglo u ponovnom oživljavanju evropskog programa BiH. Tom prilikom su politički čelnici BiH potvrdili svoje opredjeljenje za evropske integracije.

U svom pozivu političkim čelnicima BiH, komesar Rehn je izjavio da je u potpunosti posvećen evropskoj budućnosti BiH i njenog naroda.

-Kao i oni želim vidjeti da BiH napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Politički čelnici ove zemlje moraju ponovo postignuti pozitivni momentum i preduzeti naredne korake. Radujem se razmjeni vrlo sadržajnih i dalekosežnih mišljenja o evropskoj perspektivi ove zemlje i predstojećim izazovima, naveo je Rehn.

Kako je saopćeno, politički čelnici BiH su u Sarajevu u decembru 2007. godine preuzeli obavezu da provedu reformu policije usvajanjem relevantnih zakona u skladu s ranijim političkim sporazumom izraženim u Mostarskoj i Sarajevskoj deklaraciji.

Oni su se obavezali na ostvarenje ovog cilja uz tijesnu saradnju sa specijalnim predstavnikom EU i Policijskom misijom Evropske unije (EUPM). Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od toga.

Razgovori u Briselu će biti usmjereni na ova i druga pitanja.

Potpredsjednik Evropske komisije Siim Kallas i komesar Janez Potočnik će govoriti o svojim iskustvima u izradi politike na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Komesar Potočnik će također još više ohrabriti praktično učešće BiH u programima EU, kao što je Okvirni program za istraživački rad.

Generalni direktor Direkcije za trgovinu David O'Sullivan će razgovarati o perspektivi trgovine u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, regionalnoj trgovinskoj integraciji i pridruživanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.