BiH
0

Komesar EU Olli Rehn i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer danas u Sarajevu

FENA
Komesar EU za proširenje Olli Rehn i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer danas borave u odvojenim posjetama Sarajevu, gdje će imati razgovore sa bh. zvaničnicima.

Reforme potrebne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije, što uključuje reformu policije, punu saradnju sa Haškim tribunalom i pomak u reformi sistema javnog emitiranja, glavne su teme o kojima će komesar EU za proširenje Olli Rehn razgovarati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

On će se danas obratiti zastupnicima na plenarnoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer danas će u Sarajevu razgovarati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva BiH Harisom Sailajdžićem i Željkom Komšićem.

Scheffer će imati razgovor i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o sigurnosti između BiH i NATO-a. Sporazum će potpisati ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i generalni sekretar NATO-a Scheffer.