7. i 8. oktobra
0

Komesar EU Füle dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Štefan Füle, komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva, će posjetiti Bosnu i Hercegovinu 7. i 8. oktobra 2010.

Planirano je da se komesar Füle sastane sa članovima Predsjedništva BiH i održi političke konsultacije na visokom nivou sa liderima političkih stranaka u BiH, o ključnim pitanjima u vezi sa odnosom između BiH i EU, te reformama koje su potrebne za BiH na njenom putu evropskih integracija.

U toku ove posjete, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić će potpisati Memorandum o razumjevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 100 miliona eura.

Komesar Füle će se takođe sastati sa šefovima diplomatskih misija EU koje su akreditovane u Bosni i Hercegovini, te razmjeniti mišljenja sa predstavnicima Igmanske inicijative o tome kako unaprijediti lokalni i regionalni dijalog u oblasti politike, ekonomije i kulture.

Uoči svoje posjete, komesar Štefan Füle je izjavio: "Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina otpočne ključne reforme koje su potrebne za njeno vlastito dobro i za njene ambicije da postane zemlja kandidatkinja EU".