CBBiH
0

"Komercijalne banke u BiH su likvidne"

FENA
Centralna banka BiH (CBBiH) danas je izdalo saopćenje povodom velikog broja medijskih zahtjeva, a u vezi s krizom na svjetskim finansijskim tržištima, koja je izazvala određenu bojazan među bh. građanima, što je rezultiralo povećanim zahtjevima za isplatu gotovine eura.

CBBiH ističe da će, u skladu sa zahtjevima komercijalnih banaka, osiguravati potrebne količine gotovine eura na bazi kupovine konvertibilne marke (KM) u najkraćem mogućem periodu, uvažavajući visok stepen tekuće likvidnosti banaka.

Do sada je, kako se ističe, osigurano 100 miliona eura gotovine, a dalje aktivnosti će se vršiti u skladu sa zahtjevima komercijalnih banaka.

  • S obzirom da su sve komercijalne banke u BiH likvidne i s obzirom na kontinuirani napor CBBiH i komercijalnih banaka, nadamo se da će građani zadržati stečeno povjerenje u bankarski sektor, jer će se njihovim zahtjevima odgovoriti u najkraćem mogućem roku, a eventualni zastoji u isplati su čisto tehničke prirode. Iako je CBBiH isključivo odgovorna za snabdjevanje gotovinom konvertibilne marke ona se uključila u proces dopremanja gotovine eura, u želji da pomogne komercijalnim bankama i očuva povjerenje u bankarski sektor", kaže se u današnjem saopćenju CBBiH.

CBBiH također napominje da su devizne rezerve investirane na siguran način u inostranim bankama i garancija su konvertibilnosti domaće valute KM.