BiH
0

Komentar OHR-a o staroj deviznoj štednji

FENA
Sloboda izražavanja i sloboda okupljanja predstavljaju osnovne temelje svake uspješne demokratije. Međutim, u demokratskom dijalogu nema mjesta za huškačke prijetnje, saopćili su predstavnici OHR u današnjoj izjavi.

OHR je dao ovakvu izjavu odgovarajući na novinske izvještaje kako će oni koji podržavaju amandmane na Zakon o staroj deviznoj štednji organizirati proteste ukoliko novi saziv Parlamenta poništi amandmane na ovaj Zakon.

"Nemoguće je osigurati financijska sredstva za implementaciju amandmana na državni Zakon o staroj deviznoj štednji te bi se ovim amandmanima ugrozili interesi svih građana BiH, kao i interesi vlasnika stare devizne štednje. Jednostavno rečeno zemlja ne može isplatiti toliko novca", navodi se.

"Amandmanima na Zakon predviđeni su dodatni troškovi u iznosu od 1,7 milijarde KM za isplatu kamate, a period za isplatu je skraćen sa trinaest na pet godina. Ukupna dugovanja u iznosu od 3,4 milijarde KM, koja bi bila isplaćena vlasnicima stare devizne štednje, predstavljaju više od 20 posto ovogodišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP), a još nisu utvrđena financijska sredstva iz kojih bi ovi dodatni troškovi bili isplaćeni", ističe se.

"Amandmanima bi se ugrozila financijska stabilnost zemlje, smanjila sposobnost organa vlasti da pružaju osnovne usluge građanima, a vlasnicima stare devizne štednje ne bi bila osigurana isplata većih iznosa sredstava, s obzirom da bi bila dovedena u pitanje sposobnost organa vlasti da ispoštuju svoje financijske obaveze", navodi se.

Iz OHR-a se navodi da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira tokom prošlosedmične sjednice u Sarajevu naglasio da paket za isplatu potraživanja, koji je dogovoren prije ovih amandmana, predstavlja najbolje moguće rješenje u trenutnoj ekonomskoj situaciji u BiH.