BiH
0

Komemorativna sjednica u povodu smrti Beće Filipovića

FENA
U Sarajevu je danas održana komemorativna sjednica povodom smrti počasnog predsjednika Saveza logoraša BiH Beće Filipovića.

Komemorativnu sjednicu otvorio je predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, a o liku i djelu Beće Filipovića govorili su i njegov dugogodišnji prijatelj Mehmed Begić, te blizak rođak i prijatelj akademik prof.dr. Muhamed Filipović.

Bećo Filipović umro je u 86. godini u Sarajevu. Preživio je četiri logora ( Mathauzen tokom Drugog svjetskog rata, Goli otok, te Mali logor u Banjoj Luci i logor Ušće kod Doboja).

Posljednjih godina života, Bećo Filipović aktivno je sudjelovao u snimanju dokumentarnog filma "Bećo Filipović - čovjek ovog vijeka". Scenarist tog filma Mario Hibert danas je naglasio da je film sniman tri godine, te iz prvobitne namjere da se snimi film o Beći Filipoviću kao čovjeku koji je preživio više logora prerastao u film o njegovom životu i djelu.

Na današnjem tužnom skupu izražena je bol zbog smrti, ali i ponos svih koji su poznavali Beću Filipovića - čovjeka koji je izgradio svoje mišljenje o ljudima i svemu što ga okružuje svjestan posljedica koje takvo mišljenje donosi.

Bećo Filipović, istaknuto je danas, bio je borac za ljudska prava, a zlo je savladao ogromnom voljom i željom za životom. Njegovi prijatelji zamolili su da im Bećo Filipović halali jer ga, zbog obaveza i brzog tempa života, u posljednje vrijeme nisu dovoljno posjećivali.

Bećo Filipović rođeni je Ključanin, a posljednjih desetak godina živio je u Sarajevu. Sahranjen je danas na groblju Vlakovo.