Prokoško jezero
0

Komemorativna ceremonija povodom 11. godišnjice helikopterske nesreće

FENA
Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, institucija BiH i članovi porodica okupili su se danas na komemorativnoj ceremoniji na Prokoškom jezeru povodom 11. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 članova mirovne misije Ujedinjenih naroda i Ureda visokog predstavnika, uključujući i tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Gerd Wagnera.

Kako je u obraćanju kazao prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, oni su poginuli u sklopu onoga što je u to vrijeme bilo najveća i najambicioznija međunarodna misija provođenja mira u svijetu, misija u kojoj je život izgubilo više diplomata nego vojnika.

Gregorian je ocijenio da vrijeme koje je prošlo nije umanjilo značaj onoga što se dogodilo ovdje.

"Danas je samo nekoliko stotina članova međunarodne zajednice ostalo u BiH. Priroda izazova možda se promijenila, ali misija nije, kazao je Gregorian.

BiH je sada na putu ka članstvu u NATO i Evropsku uniju o čemu niko nije mogao sanjati prije 11 godina. Premda je krajnji uspjeh konačno na vidiku, kazao je Gregorian, snage reakcije i revanšizma su se pojavile da bi vratile BiH u mračne dane 1995. godine.

Zato je Gregorian kazao da zbog kolega koji su izgubili živote, zbog žrtava rata i zbog djece ove zemlje revanšistima se ne smije dozvoliti da uspiju.

Potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić kazala je da misija mira često nosi razne rizike pa i gubitak ljudskih života. Izrazila je neizmjerno poštovanje onima kojima su prepoznali potrebu da djeluju na očuvanju univerzalnih vrijednosti slobode i pravde u BiH.

Mićić kaže da riječi nisu dovoljne za sjećanje na one koji su izgubili živote da bi pomogli izgradnju BiH.

"Zato je potrebno da svi nivoi vlasti u BiH, predstavnici međunarodne zajednice i građani daju svoj doprinos izgradnji suživota i prosperiteta BiH jer jedino tako možemo reći da njegujemo sjećanje na ove plemenite ljude", kazala je.

Vijence na spomen-obilježje poginulim zvaničnicima međunarodne zajednice položili su predstavnici Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt, šef Policijske misije Evropske unije general Vicenzo Coppola, federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić.