Oproštaj od Dane Olbine
0

Komemoracija bivšem gradonačelniku Sarajeva

FENA
Povodom smrti Dane Olbine, gradonačelnika Sarajeva u periodu od 1948. do 1955. godine, na groblju Bare danas je održana komemoracija u organizaciji gradske uprave.

Obratio se aktuelni gradonačelnik Alija Behmen.

Osvrnuo se na bogati i aktivni društveno-politički angažman dokazanog antifašiste i borca i rekao da je Olbina predano i odlučno nakon Drugog svjetskog rata kao gradonačelnik Sarajeva sa samo 29 godina života radio na materijalnom i društvenom napretku i razvoju Sarajeva, dajući značajan udio u obnovi porušene gradske infrastrukture, zdravstvenih, školskih i kulturnih institucija.

"Nosilac je gradnje stadiona Koševo i nove željezničke stanice, radio je na rješavanju vodosnabdijevanja grada i modernog vodovodnog sistema. Osniva Muzej Grada Sarajeva kao naučnu i pedagošku instituciju. Radio je na otvaranju Medicinskog fakulteta te učestvovao u osnivanju Pravnog, Tehničkog i drugih fakulteta. Sarajevo za njegova mandata postaje univerzitetski grad", naveo je između ostalog Behmen.

On je naveo da je Olbina u svom djelu ''Dani i godine opsade'' iznio niz divnih primjera ljudske upućenosti i spremnosti na pomoć i žrtvu bez obzira na naciju, religiju ili obrazovanje, najkraće - ono što krasi sarajevski duh.

"Uživali smo u sjećanjima iz njegovog života, kazao je Tarik Kupusović", bivši gradonačelnik Sarajeva i dodao da je Dane Olbina ostavio vječni trag za sve građane Sarajeva.

U ime SABNOR-a BiH, od Olbine se oprostio i Vlado Malinović ističući da je njegova ljubav i privrženost gradu došla do izražaja u periodu nove opsade Sarajeva za vrijeme agresije na BiH.

"U poodmakloj dobi i lošega zdravlja, ostaje u svom Sarajevu sa svojim narodom bez obzira na sve teškoće i probleme na koje nailazi", rekao je.

Komemoracija je održana u prisustvu rodbine, ranijih gradonačelnika, delegacija SABNOR-a BiH te brojnih prijatelja i poznanika, saopćeno je iz gradske uprave.