BiH
0

Kome nije u interesu otvaranje odsjeka geologije na PMF-u?

FENA
Tačan termin otvaranja odsjeka za geologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je i dalje neizvjestan mada su za njegovo otvaranje ispunjeni svi uvjeti.

Prof. dr. Galiba Sijarić, šefica Katedre za geologiju PMF-a, je na današnjoj konferenciji za novinare istakla kako ni sami ne razumiju zašto od 1994. godine, od kada je pokrenuta inicijativa za otvaranje ovog odsjeka, pa do danas odsjek još nije otvoren.

"Ispunjeni su svi uslovi uključujući i formiranje Inicijativnog odbora za formiranje odsjeka, nabavljena opreme za obuku djelatnika, dobijena i saglasnost na elaborat koji je proslijeđen Univerzitetu te održavana međunarodna konferencija čiji je osnovni zaključak bio neophodnost formiranja odsjeka za geologiju" objasnila je Sijarić.

Univerzitet je ovaj elaborat i zahtjev "držao u ladici" gotovo dvije godine da bi ga nakon toga uputio kantonalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke i ministru Safetu Keši kao Prijedlog za otvaranje odsjeka geologije. U zaključcima sa sastanka rektora Faruka Čaklovice i predstavnika Inicijativnog odbora navodi se da Čaklovica smatra "da je odsjek za geologiju jedan od najbitnijih projekata za BiH".

I tu je sve stalo. Iako je i premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić prilikom sastanka s Inicijativnim odborom za formiranje odsjeka za geologiju izričito tražio mišljenje ministra Keše do danas ga nije dobio.

"Odsjek za geologiju je prijeko potreban kako ovom gradu, tako i Kantonu pa i cijeloj BiH. O njegovoj nužnosti svjedoče brojne podrške poput one kompanije "Energoinvest" koje otvaranje odsjeka a u skladu sa svojim potreba smatra apsolutno nužnim", kazala je prof. dr. Sijarić. Dodala je da je pitanje svih pitanja kome nije u interesu otvaranje odsjeka za geologiju, kada se zna da zbog nedostatka stručnjaka iz ove i srodnih oblasti BiH gubi novac angažirajući za ogromne sume stručnjake iz drugih zemalja.