BiH
5

Komarica: Pozivamo državu BiH da počne funkcionisati u korist svojih građana

Anadolija
Biskup Franjo Komarica (Foto: Klix.ba)
Biskup Franjo Komarica (Foto: Klix.ba)
Mi ne smijemo živjeti samo za sebe, niti kao predstavnici Katoličke crkve, niti kao Katolička crkva, i problemi ove zemlje i problemi u okruženju su problemi svakoga od nas i mi smo prozvani da o njima razmišljamo, poručio je predsjednik Biskupske konferencije BiH biskup banjalučki Franjo Komarica.

Biskup Komarica, u obraćanju novinarima u okviru 16. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava u Banjoj Luci, navodeći da je aktulena situacija u BiH izazvana masovnim socijalnim protestima građana u Federaciji BiH jedna od tema razgovora biskupa, podsjetio je da je BK BiH već javno dala podršku svima koji su socijalno ugroženi i koji traže pravo na bolji život od onih koji su za to zaduženi.

„To su, prije svega, domaći političari, ali i predstavnici međunarodne zajednice, koji u BiH vode glavnu riječ. Pozivamo ih da sve stanovnike ove zemlje počnu smatrati ljudima koji imaju i moraju imati pravo na temeljne ljudske slobode, prije svega, pravo na život dostojan čovjeka. Ne možemo se ne solidarizirati s legitimnim traženjima obespravljenih i socijalno ugroženih ljudi“, podvukao je biskup Komarica.

Istakao je da je Katolička crkva protiv „svakog oblika vandalizma, uništavanja državne i privatne imovine i protiv perfidnog manipuliranja nevinim ljudima“.

„Zato pozivamo državu, ako je ima, a bojim se da je nema dovoljno u ovoj zemlji, da počne funkcionirati kako treba. A, to znači da svi oni koji su odgovorni da ljudima ponude i komad  kruha i ruha i nade, svima koji to nemaju u Bosni i Hercegovini“, poručio je biskup Komarica.

Tokom zasjedanja biskupi su razgovarali o aktualnom stanju Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini te načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini

U duhu snažnije međusobne povezanosti, naveo je biskup Komarica, razgovarano je  i o provedbi korizmene akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH“

Biskupi će saslušati izvještaje o radu Vijeća i Ravnateljstva dviju Biskupskih konferencija za hrvatsku inostranu pastvu koji koordiniraju djelovanje hrvatskih katoličkih misija širom svijeta.

Tokom zasjedanja predviđeno je i da se s biskupima susretne apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, prenosi Anadolu Agency.