BiH
0

Komarica: Opada broj katoličkih vjernika u svim biskupijama

FENA
Franjo Komarica (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Franjo Komarica (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica kazao je na današnje konferencije za novinare u Mostaru u povodu završetka 54. redovne sjednice Biskupske konferencije BiH kako je, po podacima s kraja prošle godine, ustanovljen pad broja katoličkih vjernika u svim biskupijama u BiH, te da je u velikom broju župa mortalitet veći od nataliteta.

"Zbog situacije kakvu imamo u zemlji i zbog nedostatka jasne pravne države i siromaštva, odnosno nemogućnosti zapošljavanja, značajan broj katolika odlazi u susjedne zemlje. Bili bismo sretni da ovo čuju i naši političari te da se pozabave s ovom problematikom.

Ne želimo kukati kako je samo katolicima u ovoj zemlji teško. Teško je cjelokupnom stanovništvu, ali činjenica je da oni katolici koji se žele vratiti i koji odavno kucaju na vrata institucija u svojim općinama, kantonima, entitetima na žalost često imaju zatvorena vrata. Kao primjer mogu navesti kako sam ja u zadnja dva mjeseca u Banjoj Luci kao biskup dobio oko 600 zahtjeva obitelji koje se žele vratiti u svoje domove i od mene traže pomoć jer je ne mogu dobiti od resornih ministarstava", kazao je mons. Komarica.

Na upit novinara mogu li svećenici biti aktivni u politici, mons. Komarica kazao je kako će tokom aprila biti upriličen susret s redovničkim poglavarima na kojemu bi trebalo govoriti i o tome pitanju.

Svim svećenicima Katoličke crkve, pa tako i onima u BiH, poznat je propis Crkve koji kaže kako se oni ne bi smjeli aktivno angažirati u politici ako žele i dalje biti svećenici u službi.

"Ako se netko povlači iz službe, onda on to mora objaviti, zamrznuti svoju službu, njegov poglavar ga mora javno suspendirati da ne bi bilo zabune ni kod vjernika ni kod javnosti. Vodimo o tome računa. Ni svećenik ni redovnik ne može biti predstavnik crkve ako nema mjerodavnu dozvolu od svog poglavara i on tada može samo govoriti kao građanin, a ne kao svećenik, pogotovo ne u ime redovničke zajednice, biskupije i Katoličke crkve", kazao je mons. Komarica.

Govoreći o uspješnosti projekta uvođenja vjeronauka u škole mons. Komarica kazao je kako se zakonom predviđa uvođenje vjeronauka u škole, ali da se to ovisno o situaciji ne realizira uvijek kako bi trebalo.

"Zahvalni smo Bogu da možemo normalno raditi. Ima ponekad poteškoća u radu naših tijela preko kojih i funkcionira Biskupska konferencija, ima poteškoća i u životima naših vjernika. Naša komisija Pravda i mir upozorila nas je da ima više desetaka hiljada katolika u BiH koji su još obespravljeni, a slabo se radi na ispravljanju velike nepravde koja je nanesena prognanim i izbjeglim katolicima kojima se onemogućuje održivi povratak", kazao je mons. Komarica.

Generalni sekretar Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević kazao je kako se na konferenciji s biskupima susreo i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro d'Errico, koji im je prenio blagoslov Svetog oca te upoznao biskupe s poduzetim koracima na formiranju mješovite komisije za primjenu Međunarodnog temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH, tj. za izradu nužnih provedbenih akata tog Ugovora.

"Biskupi su zahvalni svećenicima, redovnicama i redovnicima koji pastoralno rade u župama u kojima je ostao mali broj katolika. Otvoreni su za razgovor i saradnju sa svim predstavnicima vlasti koji su spremni poduprijeti opstanak katolika u BiH kao i njihov povratak. Izrazili su nadu da će značajan dio sredstava, koja će se prikupiti na najavljenoj proljetnoj međunarodnoj konferenciji, biti uložena u povratak prognanih i raseljenih katolika", kazao je Tomašević.