Sarajevo
0

Komandant štaba NATO snaga David B. Enyeart u posjeti ICMP-u

Sarajevo-x.com
Komandant štaba snaga Organizacije Sjevernoatlantskog sporazuma (NATO) u Sarajevu, brigadni general David B. Enyeart danas je posjetio međunarodno sjedište Međunarodne komisije za nestale (ICMP) u Sarajevu. Brigadni general Enyeart se sastao sa generalnom direktoricom ICMP-a, Kathryne Bomberger, koja ga je upoznala sa detaljima u vezi sa ICMP-ovom pomoći vladama širom svijeta.

“Zadivljen sam trudom koji ICMP ulaže u rješavanje pitanja osoba nestalih usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava. Ovo je prvi puta da vidim kako rad na rješavanju pitanja nestalih nakon sukoba može rezultirati tako velikim brojem pronađenih nestalih osoba”, rekao je brigadni general Enyeart. “Činjenica da je do danas pronađeno i identifikovano oko dvije trećine nestalih u sukobima tokom 1990-ih je nezapamćeno postignuće, a ja se nadam da će doprinijeti ne samo pomirenju u Bosni i Hercegovini, nego i postizanju mira i stabilnosti u regiji. ICMP-ov rad predstavlja model za cijeli svijet", dodao je.

“Počašćeni smo današnjom posjetom gospodina Enyearta našem sjedištu. Podrška NATO-a je vrlo bitna za rad ICMP-a. NATO ima vrlo bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini, jer pomaže i u procesu pronalaženja skrivenih grobnica i obezbjeđuje sigurnost na lokacijama ekshumacija. Koristim ovu priliku da zahvalim za sav njihov rad i stalnu podršku”, izjavila je generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

Gospodin Enyeart je obišao i ICMP-ov glavni laboratorij u Sarajevu, gdje se vrši ekstrahovanje DNK i genetičko profiliranje uzoraka posmrtnih ostataka i krvnih uzoraka preživjelih srodnika.

Pored tehničke podrške u procesu identifikacije, ICMP je i suosnivač Instituta za nestale BiH. ICMP svoj doprinos daje i u aktivnostima na promovisanju tranzicijske pravde, pruža zakonodavnu podršku i pomaže u umrežavanju organizacija civilnog društva koje zagovaraju istinu, pravdu i bore se za prava članova porodica nestalih osoba.

U okviru svog mandata ICMP nastoji osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih usljed oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te im pomoći u tom procesu. ICMP je predvodnik u korištenju tehnologije za analizu DNK kojom se identifikuje veliki broj nestalih osoba. Do danas je ICMP pomogao da se na naučnoj osnovi identifikuje 18.000 nestalih osoba, a u njegovoj bazi podataka nalazi se 150.000 genetičkih uzoraka koji se odnose na nestale iz više od 20 zemalja.

ICMP je nedavno pokrenuo online-centar za upit o nestalim osobama, koji porodicama i nadležnim institucijama pruža podatke o statusu slučajeva nestalih osoba u ICMP-ovoj bazi podataka. Ako je porodica registrovala nestalu osobu u ICMP-u davanjem jednog ili više referentnih uzoraka za testiranje DNK, status slučaja se može provjeriti jednostavnim unosom imena nestale osobe.