BiH
0

Komandant EUFOR-a prisustvovao uništavanju municije u Doboju

FENA
Komandant EUFOR-a, generalmajor Friedrich Schrotter posjetio je vojnu jedinicu "Tehnička radionica za održavanje municije" (TROM) u Doboju kako bi stekao uvid u važni posao koji se tamo obavlja kao podrška uništavanju zastarjele municije u okviru projekta “Explode”.

U posjeti su također bili rukovoditelj projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Slobodan Bošković i zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga (OS) BiH, brigadni general Gojko Knežević, saopćeno je iz EUFOR-a.

"U BiH još postoje velike količine nestabilne vojne municije. Uvjeti skladištenja i održavanja većeg dijela te municije bili su prilično loši. Prisustvo nestabilne municije u BiH moglo bi izazvati zabrinutost javnosti jer predstavlja opasnost po okruženje. Ona je također finansijsko i administrativno opterećenje za Oružane snage BiH. Upravljanje i sveukupna kontrola skladišta naoružanja i inspekcije naoružanja ostaju pod kontrolom nadležnih vlasti BiH. Međutim, u interesu je svih da se proces rukovanja i uništavanja obavlja na siguran i bezbjedan način", citat je iz saopćenja.

Projekat “Explode”, koji finansira Evropska unija (EU) a provodi UNDP, daje snažnu podršku timu TROM-a koji se bavi ovim problemom.

Misija snaga Evropske unije, Operacija “Althea” i drugi partneri iz međunarodne zajednice će nastaviti pomagati Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Podrška se sastoji u tehničkim savjetima i pomoći relevantnih stručnjaka u cilju izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH i upravljanja postojećim viškovima municije i naoružanja. EUFOR također ulaže napore na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

“Da bi uništenje municije bilo efikasno, ne samo da je potrebno dobro vođstvo, nego i realan plan koji će usmjeravati i njim upravljati Oružane snage BiH. Specijalni predstavnik EU u BiH, EUFOR i međunarodna zajednica pomažu daljnji razvoj najboljih standarda kako bi se ovaj izazov riješio na najsigurniji i najbrži mogući način”, izjavio je Friedrich Schrotter.

Projekat “Explode” podrazumijeva uništavanje visokorizične municije i složenih sistema naoružanja, podršku Oružanim snagama BiH pri smanjenju zaliha vojne municije na odgovarajuće količine, organiziranje obuke za više vojne oficire i njihovo osposobljavanje i provođenje mjera na unapređenju sigurnosti infrastrukture te uslova za skladištenje na namjenskim lokacijama.

Partneri u provedbi projekta su Ministarstvo odbrane BiH, specijalni predstavnik EU, UNDP i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.

“Krajnji cilj i željeni rezultat je smanjenje zaliha municije i oružja na transparentan način i uvođenje samoodrživog sistema za upravljanje životnim ciklusom municije i oružja”, kazao je komandant EUFOR-a i dodao da će EUFOR nastaviti blisko sarađivati s Oružanim snagama BiH i važnim jedinicama, kao što je “TROM” u Doboju, radi što bržeg i efikasnijeg postizanja tog cilja.

Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini, koja će i dalje služiti za potrebe odbrane (Dobojski sporazum) iz marta 2008. godine, preneseno je vlasništvo nad svom pokretnom vojnom imovinom, uključujući i oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva na državu BiH (Ministarstvo odbrane).

Ovaj sporazum je postignut posredstvom NATO štaba u Sarajevu, a odnosi se na svu pokretnu vojnu imovinu, uključujući i viškove. Daje jasan institucionalni okvir za uništenje viškova, zadatak Ministarstvu odbrane da pripremi inventurne liste za rješavanje pitanja viškova oružja i municije prodajom, donacijom ili uništavanjem, saopćeno je.