BiH
0

"Komandant Birot" uplovio u Neumski zaljev

FENA
Francuski patrolni brod "Komandant Birot" uplovio je danas u Neumski zaljev, što je četvrti posjet francuskih brodova Neumu od 2004. godine.

Tim povodom u hotelu "Zenit" u Neumu francuska ambasadorica Maryse Berniau, kapetan broda Ludovic Poitou i vojni ataše Pierre Beretrand organizirali su prijem za predstavnike vlasti, diplomatskog kora u BiH i novinare.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je tom prilikom kako su posjeti brodova BiH u vrijeme mira jako bitni budući da one pokazuju kako će taj mir trajati zato što BiH ima prijatelje koji će stati uz nju i njene građane.

"Mi pokušavamo, održavamo i uspijevamo održati kontakte i francusku prisutnost u BiH, a sve u sklopu regionalne suradnje koju imamo s našim kolegama u BiH", kazao je kapetan Korvete "Commandant Birot" Ludovic Poiton.

Po njegovim riječima, patrolni brod "Kapetan Birot" višenamjenski je brod srednje tonaže s 94 člana posade, sa sjedištem u Tulonu. Brod je korišten na Mediteranu, Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu, a intervenirao je u nekoliko kriznih područja.

Tokom prijema nazočnima se obratila i francuska ambasadorica u BiH Maryse Bernieau. Često može čuti kako Francuska nije prisutna u BiH, međutim današnje uplovljavanje broda "Komadant Birot" u Neumski zaljev demanti te glasina. Francuska je prisutna u BiH, a tako će biti i u budućnosti, kazala je ambasadorica Bernieau.