BiH
0

Kolumna: Sam protiv svih

Sarajevo-x.com
U ovosedmičnoj kolumni naš kolumnist Nermin Bise se osvrnuo na dešavanja u Visokom i iskopavanja prvih evropskih piramida, te njihovog pronalazača Semira Osmanagića.

Prosto je nevjerovatno do koje granice može da dosegne ljudska sujeta. Možda bi bilo prikladnije upotrijebiti termin ljubomora ili zavist, egoizam ili koješta već, ali u svakom slučaju čovjeku se želudac okreće od silnih napora da se minimizira, odnosno upropasti poduhvat Semira Osmanagića i njegovih saradnika okupljenih u Fondaciji Arheološki park Bosanska piramida sunca. Grupa stručnjaka iz oblasti arheologije i historije koja je okupljena u kojekakvim Zavodima, Komisijama i koji su, ne treba zaboraviti, dobro uhljebljeni na brojnim fakultetima, konstantno i na vrlo perfidan i podcijenjivački način pokušavaju obeshrabriti Osmanagića. Ne ulazeći u ocjenu snage argumenata kojima nastupaju zagovornici i protivnici teze o postojanju piramida u Visokom, ipak se ne može oteti dojmu da je ona strana koja negira postojanje piramida, u više navrata reagovala na vrlo grub način, ne libeći se čak i preko novina vrijeđati Osmanagića. Ono što je u cijeloj priči zanimljivo, jeste činjenica da Osmanagić to sve podnosi džentlmenski, što je možda i najbolji odgovor našoj eliti.

Znakovita je i još jedna pojava. Ni u jednom slučaju, na onaj pravi način, dvije strane nisu sučelile odnosno nastupile sa svojom argumentacijom. Od prvog dana Osmanagić i njegovi saradnici spremni su i na takav vid zdravog dijaloga i rasprave, ali struka nikada nije uzvratila na bacanje rukavice u njihovo lice. Najnoviji primjer koji svjedoči evidentnom izbjegavanju suprotstavljanja argumenata, gledaoci Televizije BiH (BHT 1) mogu pogledati u večerašnjem izdanju Političkog magazina Javna tajna (četvrtak, 8.06.2006 u 20,00 sati). Iako su najavili da će pred kamerama sudjelovati u raspravi po principu pro et contra, domaći stručnjaci na kraju su odustali i na taj način samo podebljali sjenu sumnje u njihovu tobožnju borbu za zaštitu istine i činjenica. Ne radi se to tako, gospodo stručnjaci. Nije li ovdje riječ o klasičnoj zamjeni teza? Vrlo vjerovatno, jer ako se ispostavi da piramide u Visokom doista postoje, a u tom smjeru idu dosadašnja istraživanja, onda u vodu padaju godine i godine sjedeljki za katedrama i neotesanog načina emocionalnog i moralnog silovanja što se nekad zvaše predavanja na našim fakultetima.

Na koncu, da bi se stvari raščistile, ne tvrdim da piramide u Visokom postoje. Sigurno ne vjerujem blijedim i kukavičkim objašnjenjima struke koja pobija Osmanagićevu tezu, a možda sam u krivu. Istina je da tamo nešto postoji, zato neka detaljna istraživanja odgonetnu mistriju Visočice. Slučaj bosanskih piramida je još jednom potvrdio da je u ovoj zemlji, nažalost, još uvijek najjača ona stara: ''Sve ti mogu oprostiti, ali uspijeh nikako''. Sretno Sam!

Piše: Nermin Bise