BiH
0

Kolumna: Prazna obećanja iz Ministarstva obrazovanja RS

CIN
Svjetlana Ćelić
Svjetlana Ćelić
Plan da se privatne visokoškolske ustanove dovedu u red nije se pokazao naročito efikasnim. Licencu nije dobila tek nekolicina fakulteta bez "štele“. Danas vam ni baba vračara prilikom upisa na privatne fakultete ne može reći da li će vaša diploma biti vrijedna novca koje ste potrošili tokom školovanja.

Iz Ministarstva obrazovanja RS je svojevremeno na sva zvona najavljen obračun sa "divljim“ privatnim fakultetima, smanjenje broja visokoškolskih ustanova i poništavanje bezvrijednih diploma. Sve je ostalo samo na riječima.

Ministarstvo je dodijelilo licence skoro svim fakultetima. Samo su tri fakulteta ostala bez rješenja što možda ima više veze sa tim koga znaju "tamo gdje treba“, nego sa kvalitetom nastave.

Ministarstvo je formiralo Komisije koje su obišle visokoškolske ustanove kako bi utvrdile ispunjavaju li potrebne uslove kao što su vlasništvo nad zgradom, nastavni kadar u stalnom radnom odnosu, potreban broj naslova u školskoj biblioteci te kvalitetne studijske programe.

"Ovdje se radilo o tome da je osnivač ili grupa osnivača morala da ubijedi Komisiju da ima ozbiljnu namjeru ako nema sve uslove ispoštovane“, priznao je Jugoslav Vuk Tepić, načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Nažalost, Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, jedino tijelo koje je ovlašteno da kontroliše rad komisija, ne vrši svoju dužnost. Funkcioneri ministarstva kažu da nisu mogli naći kvalitetnih kandidata tako da savjet nije još uspostavljen.

Piše: Svjetlana Ćelić, Centar za istraživačko novinarstvo