BiH
0

Kolumna: Nedžad Branković - premijer sa čarobnim štapićem

Sarajevo-x.com
Naš novinar i kolumnist Asim Bešlija nastavlja pisati kolumne za naš portal. Ovaj put u svojoj kolumni autor se osvrnuo na aktuelnog premijera FBiH Nedžada Brankovića, na njegov dolazak na vlast, predizborna obećanja te konkretne rezultate rada njegove Vlade.

Piše: Asim Bešlija

Sjećam se jedne predizborne godine. Grad navrat-nanos polijepljen plakatima. Najviše esdeaovskih sa porukama da sa njima idemo u Evropu. Negdje kod kostura hotela Evropa, ruku pod ruku, hodaju majka u 50-im i njena kćerka u 30-im godinama. Razgledaju plakate sa kojih se smiješi dječačko lice Nedžada Brankovića, uokvireno ko ugljen crnom kosom. Nijedne sijede. Razgovor teče ovako:

"On je meni najbolji od ovih naših političara", konstatuje kćerka. "Što?", pita majka. "Pa, nekako mi je nazgodniji", odgovara kćerka.

Prođoše pored plakata a Nedžad se i dalje smješka. Nastavak priče možemo pratiti u kćerkinoj glavi, dalje niz ulicu gdje plakata nema... Ja i on. On zgodan, u vrhu stranke i moći, pare, kuća, sreća, more i dobra kola na kojima piše "Enjoy Bosnia and Herzegovina". "Eh, da je meni", kao da je govorio uzdah neudate 30-godišnjakinje koja je čekala "onog pravog".

Prošlo je od ovog momenta nekoliko godina i mnoga su srca polomljena, pa je nasmiješeni kandidat demokratske stranke postao prvi među prvima. Sve s osmijehom. Nedžad je postao premijer i činilo se da će sve biti u redu. I jeste. Za njega samog. Došli su pare i slava, dobra kola, svako veče na televiziji, i sve veći osmijesi.

Premijer nam je rekao kada je došao da će sve biti u redu. Njegova vlada ima strategiju za sve, opredjeljenje, namjere, za ovo i za ono. I, eto, samo što nismo riješili sve probleme. Ulaganja u energetski sektor idu bez problema, autoput napreduje i samo što nije do Kaknja, borci su dobili zakon pred izbore i pare samo što im nisu isplaćene, a i naše plaće su rasterećene, baš toliko da se može održavati socijalni mir.

Nedžad je obećao da će biti i razvoja, i ulaganja, i još opredjeljenja vlade, odlučnosti vlade, namjera vlade, obećanja vlade... i tako dalje. A, bruceloza se širi, ne znamo kakvu hranu jedemo, što poznati kriminalci nisu u zatvoru, nemamo robnih rezervi, cijene rastu, i nigdje ničemu kraja. A, Nedžad se i dalje smiješi. Nije više na plakatima, sad je svako veče u našim domovima. Nedžad se i dalje smiješi iako se iza tog osmijeha nešto krije. Ugljen crna kosa počela da bijeli. Na radiju sve češće Jadranka Stojaković - "sve smo mogliiiii miiiiii, da je duuuužiiii biiioooo daaaan.....". Nedžad se i dalje smiješi iako "svakog dana u svakom pogledu sve više nazadujemo".

On je uvijek uredno podšišan, obrijan, ugodno miriše, odrezani nokti. Plata je kod njega prvog. Vozi fina crna kola. Novine pišu da ima stan na Ciglanama koji je kupio prema zakonu, kuću blizu golf terena, nekretnine u Sloveniji i šta sve ne. Novine ne pišu o svemu.

Vjerovali smo Nedžadu da će biti bolje a od toga je prošlo dosta vremena. Zaposlenih je sve manje, mlada raja hoće vani, djeca se po školama prebrajaju kao kruške i jabuke. Umjesto investicija i novih radnih mjesta sve je više vjerskih objekata. Svetimo se komunistima i kupujemo glasove. Slijede izbori a i dosta je praznih parkova. Borci i dalje traže obećane pare kojih nema. Nema ni veze. Nedžad će opet uzeti od nas. A, mi ćemo se i dalje voziti po lošim cestama, u lošem prevozu, i sanjati da smo na putu za Evropu. Nedžad se i dalje smiješi, a mi bi da plačemo.