Bivša Dobrovoljačka ulica
0

FOTO / Kolona iz RS-a se bezbjedno vratila, Sarajevo položilo ispit

Piše: A. Panjeta
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Učesnici mirnog skupa koji su u dva autobusa pristigli iz RS-a kako bi obilježili 18. godišnjicu dešavanja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položili su cvijeće u spomen na stradale pripadnike JNA. Među pristiglima bili su članovi porodica, predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski funkcioneri u institucijama BiH.

Kolona je potom krenula nazad u Istočno Sarajevo, gdje je služen parastos, a duž saobraćajnice na Drveniji policijski špalir sve vrijeme njihovog boravka nije dozvolio okupljenima ali ni novinarima da vide šta se dešava u tom dijelu ulice. Nisu zabilježeni incidenti, niti je bilo ko pokušao nešto da učini kako bi omeo skup porodica poginulih pripadnika JNA. Iako su mnogi očekivali izgrede, do njih na sreću većine, ali i na žalost nekih koji su željeli suprotno, nije došlo.

ŠVRAKIĆ: "POLITIČARIMA ĆEMO BITI GORI OD '60 MINUTA'"

Sat ranije, stotinjak metara od mjesta na kojem je položeno cvijeće pripadnicima JNA poginulim prilikom povlačenja komande Druge vojne oblasti 3. maja 1992. godine, "godišnjicu bitke u kojoj je odbranjeno Sarajevo" obilježili su pripadnici jedinice "Zelene beretke", i odali počast svim ubijenim u toku opsade grada.

"Nećemo nasjesti na provokacije, i kako se ne bi desilo ono što se desilo ispred Vlade, ove ćemo godine našu tradicionalnu šetnju odgoditi za neki drugi dan - kazao je okupljenima predsjednik "Zelenih beretki" Muhamed Švrakić nakon čega ih je pozvao da se raziđu što je dočekano sa negodovanjem. Za sve su optuženi aktuelni političari i poručeno im je da će "zbog loših poteza te zbog nerada tužilaštava na procesuiranju zločina nad građanima opkoljenog Sarajeva", imati posla s njima.

"Ne bih volio da me se pogrešno shvatiti, ali sa ovog mjesta političarima poručujemo da ćemo krenuti u borbu zakonom dozvoljenim sredstvima, i da ćemo u narednom periodu plasirati sve informacije o njihovim lopovlucima. Bićemo im gori nego oni sa '60 minuta'", kazao je okupljenima Švrakić te ih još jednom pozvao da se mirno raziđu. Prisutni ga nisu poslušali, pa ih je policija udaljila nekoliko metara prema mostu Drvenija, te su ih okružili kordonom specijalaca.

DAN SLOBODE MEDIJA: NOVINARIMA ZABRANJENO DA OBAVE SVOJ POSAO

Prije dolaska kolone iz RS, šef ureda policijskog komesara KS Dragan Mioković novinare je zamolio da se skupe na stepenice kod Srednje mješovite škole kazavši "kako i onako ima dovoljno problema". Kako ne bi otežavali posao policiji koja je odlično obezbjedila događaj, i u nadi da će biti u prilici da proprate događaj, novinari su poslušali instrukciju i stacionirali se na stepenice. Nakon toga im je poručeno da se ne pokušavaju približavati učesnicima manifestacije jer će "biti tretirani kao i ostali koji bi pokušali nešto slično".

Kada je kolona stigla, dva policijska automobila blokirala su cestu, a specijalci su stali ispred oveće grupe novinara i zabranili im da priđu, pa su sa udaljenosti od nekih 100 metara mogli nagađati šta se dešava s druge strane. Nakon što je sve završeno, okupljenim novinarima se obratio Mioković i kazao kako policija nije znala da će organizator pomjeriti mjesto događanja. Na pitanja zbog čega novinari nisu pušteni da priđu te kako to da su pojedini snimatelji koji su se ili "provukli" ili su na neki način privilegovani mogli zabilježiti događaj, Mioković nije želio odgovoriti. Nije komentirao ni činjenicu da se sve to desilo na 3. maj, Svjetski dan slobode medija.