BiH
251

Kolindin ples oko BiH: Od "Kraljice Balkana" do izjava da je BiH leglo terorista

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Mostaru (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske početkom 2015. godine. Kao prva žena na čelu neke od zemalja bivše Jugoslavije, Kolinda je stekla simpatije javnosti u BiH, a veoma brzo uslijedile su prve zvanične i nezvanične posjete našoj zemlji.

BiH je bila prva država koju je Kolinda posjetila nakon preuzimanja dužnosti hrvatske predsjednice. Prvo je 3. marta doputovala u službenu posjetu i susret sa članovima Predsjedništva BiH, kada je izrazila veliku podršku našoj zemlji na putu integracija u Evropsku uniju i NATO.

Prve zvanične epitete dobila je 11. jula 2015. godine, kada su je u Potočarima, na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima, Majke Srebrenice prozvale "Kraljicom Balkana", izražavajući joj riječi dobrodošlice.

"Dobro došla Kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine", kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

Kolinda je prilikom svake posjete BiH naglašavala podršku ka euroatlantskim integracijama, uz ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Ipak, odnedavno hrvatska predsjednica ima nekoliko izjava o BiH koje javnost, ali i brojni zvaničnici, nisu prihvatili s oduševljenjem.

Prvo je prošle sedmice na samitu NATO-a u Kanadi u izjavi za medije kazala da je najveća sigurnosna prijetnja Hrvatskoj upravo BiH i to zbog terorizma.

Nekoliko dana nakon toga Kolinda je nastavila tvrdnje da je BiH leglo povratnika sa sirijskog ratišta, iznoseći prenapuhane cifre da se u BiH vratilo hiljade boraca IDIL-a.

Sve navode oštro je demantovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kazavši da hrvatska predsjednica namjerno provocira konflikt pa je nakon Srbije na red došla BiH.

Reagirao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozvao predsjednicu Hrvatske da razmisli dvaput, jer i u Hrvatskoj sija ustaški ekstremizam.

Bez ikakve sumnje, Kolinda Grabar-Kitarović je u posljednjih 15 dana u centru medijske pažnje regiona. Prvo se u Torontu fotografisala s ustaškom zastavom u rukama, zatim su uslijedile kontroverzne izjave o BiH, a posljednji "skandal", nakon kojeg se Kolinda izvinila javnosti, bio je na obilježavanju godišnjice napada na Dubrovnik, kada je djeci hrvatskih branitelja podijelila paketiće u kojima su bile čokoladice proizvedene u Srbiji.

Javnost sada s negodovanjem ocjenjuje Kolindine izjave i postavlja pitanje kako je moguće da jedna državnica u tako kratkom vremenskom periodu ima totalno opozitne izjave o BiH.