BiH
37

Kolinda Grabar-Kitarović: Pružit ćemo podršku BiH, ali se nećemo miješati u unutrašnja pitanja

Piše: Er. M.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako će Hrvatska pružiti podršku BiH na njenom evropskom putu te da je neupitan stav Hrvatske u vezi s cjelovitosti BiH koju doživljavaju kako suverenu državu jednokopravnih naroda. Grabar-Kitarović je poručila i kako se Hrvatska ne planira miješati u unutrašnja pitanja u BiH.

Predsjednica Republike Hrvatska Kolinda Grabar-Kitarović kazala je na koncu sastanka sa članovima Predsjedništva BiH kakako je Hrvatska zainteresovana za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

"Republika Hrvatska zainteresovana je i za sudbinu hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna i konstitutivna naroda u BiH. Zainteresovani smo i za politički, privredni i svaki drugi prosperitet BiH. Na tome ćemo BiH pružati političku, tehničku i svaku drugu podršku", rekla je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović se osvrnula i na oktiviranje MAP-a ističući kako BiH mora zadovoljavati kriterije koji su tiču popisa vojne imovine.

"Nadam se da će BiH postići značajan korak i da ćemo u Varšavi moći razgovarati o aktiviranju akcijskog plana za BiH", rekla je Grabar-Kitarović dodajući kako se nada da će uskoro doći i do potpisivanja međunarodnog sporazuma o evropskom partnerstvu jer će taj sporazum pružiti tehničke pretpostavke za svaku saradnju u području EU integracija.

Ona je kazala kako su bilateralni odnosi BiH i Hrvatske generalno dobro, ali da dvije zemlje imaju nekoliko otvorenih pitanja.

"Postoji dobra volja za njihovo rješavanja. Nadam se da će Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH početi sistemski rješavati otvorena pitanja i postavljati pretpostavke za snažniji privredni razvoj i ulaganja između dvije države", kazala je Grabar-Kitarović.

Medijima se u Zagrebu obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je rekao da BiH imaju i više nego prijateljski odnos koji treba da se nastavi u tom pravcu.

"Veliko i nesebično hvala na podršci koji nam dajete na našem evroatlanskom putu. Mi smo predali aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i ja se nadam da ćemo do kraja godine dobiti pozitivan odgovor. Vjerujem i da ćemo moći na pitanja koja ćemo dobiti kvalitetnu pripremiti između ostalog i uz vašu poomoć", rekao je Čović.

Čović je dodao i kako je plan da BiH 2017. godine ima kandidatski status u EU. Što se tiče NATO saveza, on je rekao kako je situacija nešto komplikovanija, te da je siguran kako Hrvatska može učiniti mnogo da se drugačije počne gledati u NATO-u naspram BiH.

"Naša pozicija je preznačajna za sigurnost i stabilnost. BiH može dati poseban doprinos, isto kao i Srbija i Crna Gora ako govorimo o regionu Jugoistočne Evrope", kazao je Čović.

Grabar-Kitarović nije željela komentarisati novinarske tekstove koji su se bavili navodnim novim kursom vanjske politike Hrvatske u odnosu naspram BiH. Naime, mediji su spekulisali kako će Hrvatska tražiti veću ravnopravnost Hrvata u BiH, a za uzvrat neće podržati ideju o trećem entitetu.

"Za Hrvatsku je BiH susjedna i prijateljska država s kojom ćemo dalje nastaviti izgrađivati odnose kako bilateralno isto tako i multilateralno. Podržat ćemo BiH na putu ka EU i NATO-u. Podržat ćemo i napore ljudi u BiH, sva tri konstitutivna naroda koji moraju biti jednaki na cijelom teritoriju, za postizanje rješenja bez namjere da miješamo u unutrašnja pitanja. Interes Hrvatske je puna konstitutivna jednakopravnost hrvatskog naroda", rekla je Grbara-Kitarović.

Čović je kazao kako su takva pitanja bez razloga stavljenja u kontekst posjete Hrvatskoj.

"Ja sam siguran da ćemo mi u BiH naći zajednički jezik s prijateljima Bošnjacima i Srbima i onima koj se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda kako bi uredili BiH po mjeri svih. Preko jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH niko ne može ići", kazao je Čović.