BiH
12

Kolinda Grabar-Kitarović pružila punu podršku ulasku BiH u NATO

FENA
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš susrela se u četvrtak u Splitu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Razgovarale su o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, ispunjavanju uslova na putu Bosne i Hercegovine ka NATO, zajedničkom učešću u mirovnim misijama, reformi u oblasti odbrane i zajedničkim pitanjima od interesa dviju država u oblasti odbrane.

Susret je upriličen prilikom posjete delegacije Ministarstvo odbrane i Oružanih snaga BiH Međunarodnoj izložbi vojne opreme i naoružanja ASDA-2015, koja se održava u Splitu.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju su, osim ministrice odbrane Marinom Pendeš, sačinjavali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general major Senad Mašović, brigadir Vlado Gvozden, a osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, susretu je prisustvovao i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić sa saradnicima.

Predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović pružila je punu podršku ulasku BiH u NATO, pri čemu je naglasila važnost ulaska BiH u NATO, te da će Republika Hrvatska podržavati svaku reformu u BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministrica Pendeš je zahvalila predsjednici Grabar-Kitarović na prijemu, na sveukupnoj podršci koju Republika Hrvatska pruža Bosni i Hercegovine, ne samo u oblasti odbrambene saradnje, te izrazila očekivanja da će ova saradnja biti i proširena, uključujući područja vojnog školovanja na svim nivoima, kao i zajedničkog učešća u mirovnim operacijama.

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH se u kasnim večernjim satima vratila u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.