Kampanja Udruženja "Zašto ne"
25

Koliko su političari ispunili predizborna obećanja iz 2010.?

FENA
Udruženje građana "Zašto ne" najavilo je za sutra u Sarajevu uličnu akciju u okviru kampanje "Obećali su!" čiji je cilj da vrati u fokus predizborna obećanja partija na vlasti data u vezi s nezaposlenošću, korupcijom, mladima i javnom potrošnjom.

Akcija će biti ispred Katedrale Srca Isusova od 12 do 15 sati, kada će članovi udruženja predstaviti ta obećanja i preporuke za njihovo ispunjavanje te javno pozvati vladajuće partije i institucije vlasti da se oglase i obavežu na mjere za ostvarenje ovih ciljeva uz jasno postavljene rokove.

Građani i građanke će biti u mogućnosti i da sami ocijene koliko su političari i stranke na vlasti u BiH uspjeli ispuniti obećanja data pred opće izbore 2010. godine.

Na "glasačkim listićima" su ispisana obećanja iz četiriju oblasti: uštede u javnoj potrošnji, borba protiv nezaposlenosti, politika prema mladima i borba protiv korupcije, kao i prostor za upis ocjene.

"Na ovaj način ćemo pokušati podsjetiti građane i građanke na obećanja političkih partija iz navedenih oblasti te im pružiti priliku da iskažu svoje mišljenje o tome koliko su političari zaista ispunili vlastita predizborna obećanja.

Kampanjom želimo podsjetiti partije šta su biračima obećale te ih podstaći da se na funkcijma u institucijama vlasti na svim nivoima maksimalno angažuju na ostvarivanju ovih ciljeva", saopćeno je iz udruženja "Zašto ne".

Ulične akcije u okviru kampanje „Obećali su!“ bit će održane u pet bosanskohercegovačkih gradova.

Nakon Sarajeva, 26. maja kampanja je u Zenici, a do 25. juna akcije će biti u Stocu, Tuzli i Banjoj Luci.