BiH
18

Koliko su obrazovani državni parlamentarci: Ljekari, pravnici, ekonomisti...

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak je saopćila i konačne rezultate Općih izbora održanih 12. oktobra. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nema promjena u odnosu na ranije poznate podatke.

Najviše zakonodavno tijelo u državi tako će činiti SDA, SNSD, SDP, SDS, DF, SBB, A-SDA, BPS, HDZ, HDZ 1990, NDP i DNS.

Sastav državnog parlamenta će biti vrlo šarolik i kada je riječ o stručnoj spremi, odnosno obrazovanju zastupnika. Među njima ima ekonomista, pravnika, inžinjera raznih usmjerenja, ljekara, historičara...

Stranku sa najviše osvojenih mandata, SDA, u naredne četiri godine u Zastupničkom domu će predstavljati 10 zastupnika:

Senad Šepić je diplomirao historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a potom magistrirao na Pravnom fakultetu. Njegov stranački kolega Salko Sokolović je diplomirani inžinjer organske tehnologije. Asim Sarajlić je 2001. godine diplomirao na Odsjeku za odbranu i sigurnost Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Šefik Džaferović je diplomirani pravnik, Šemsudin Mehmedović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, Halid Genjac je po vokaciji ljekar, specijalizirao je ginekološku citologiju u Zagrebu.

Još jedan ljekar među zastupnicima SDA je Nermina Kapetanović. Ona je doktorica medicine, specijalista anesteziolog i reanimatolog. Safet Demirović je doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, Amir Fazlić je diplomirani inžinjer tehnolog, Sadik Ahmetović je magistrirao na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

A-SDA ima jednog zastupnika koji dolazi iz Unsko-sanskog kantona. Jasmin Emrić, bivši načelnik Općine Bužim i zastupnik u Skupštini A-SDA, je diplomirani inžinjer geodezije.

HDZ tim čine: Borjana Krišto, pravnica. Pravni fakultet je završila u Banjoj Luci 1984. godine, Monika Tomić je doktorica medicinskih nauka i univerzitetska profesorica, Vjekoslav Bevanda je ekonomista. Ekonomski fakultet je 1979. godine završio u Mostaru. Nikola Lovrinović je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

DF predvodi predsjednik stranke Željko Komšić. On je diplomirani pravnik, a njegova stranačka kolegica Hanka Vajzović je univerzitetska profesorica bosanskog jezika, Mensura Beganović je magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu 1991. godine, Damir Bećirović je diplomirao međunarodne odnose i diplomatiju, a Maja Gasal-Vražalica je diplomirala njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

SBB ima četiri zastupnika. Fehim Škaljić je, čini se, jedan od onih koji se nije dovoljno trudio da završi fakultet. Naime, studirao je dva, Pravni i Elektrotehnički u Sarajevu, ali nije diplomirao ni na jednom. Damir Arnaut je doktor pravnih nauka, Mirsad Isaković je magistar ekonomskih nauka, a Mirsad Đonlagić je dugogodišnji profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

SDP ima tri zastupnika. Mirsad Mešić je studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Denis Bećirović je doktorirao historiju u Sarajevu, Saša Magazinović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu 2010. godine.

SNSD tim je također vrlo šarolik kada je riječ o primarnom zanimanju, odnosno stručnoj spremi.

Dušanka Majkić je dokaz da nikada nije kasno za studiranje i usavršavanje. Ona je na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci diplomirala u 54. godini, a ranije je imala višu stručnu spremu. Nikola Špirić je doktorirao iz oblasti ekonomskih nauka, Miroslav Milovanović je diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Milica Marković je diplomirala romanistiku u Novom Sadu, Lazar Prodanović je specijalista opće hirurgije, Staša Košarac je, kako stoji na zvaničnoj stranici Parlamenta BiH, diplomirani menadžer.

SDS: Đorđe Krčmar je diplomirani pravnik, Borislav Bojić je diplomirani ekonomista, Mladen Bosić je diplomirao elektrotehniku, Nenad Lalić je univerzitetski profesor, Aleksandra Pandurević je diplomirala na Fakultetu za preduzetnički biznis, a na stranici Parlamenta stoji da je po zanimanju novinarka.

HDZ 1990: Diana Zelenikaje poznata internistica, kardiologinja i doktorica medicinskih nauka.

BPS ima jednog zastupnika, Zaima Backovića. On je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

DNS ima jednog zastupnika, Jovana Vukovljaka, profesora fizike.

NDP također ima jednog zastupnika, Momčila Novakovića, koji je diplomirani ekonomista.