BiH
39

Koliko škola se pridržava preporučenog Kodeksa za zaštitu ljudskih prava u školama

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sve škole u BiH su od nadležnih ministarstava dobile preporučeni Kodeks za zaštitu ljudskih prava u školama i Protokole o postupanju u slučajevima nasilja. Ipak, sudeći prema informacijama iz Sindikata, škole su zadovoljile formu, ali ne i suštinu kada je riječ o implementaciji Kodeksa.

Kako bi škole bile mjesta sigurnog i zdravog okruženja za djecu i kako bi se spriječilo bilo kakvo nasilje u obrazovnim institucijama, Fondacija za kreativni razvoj i Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini još 2007. godine predstavili su projekat o Kodeksu za zaštitu ljudskih prava u školama.

Cilj je bio pokrenuti kvalitetnu reformu obrazovnog sistema u BiH, a nakon brojnih radionica i prezentacija u školama ministarstva obrazovanja preporučila su korištenje spomenutog Kodeksa.

Zbog nedavnog tragičnog događaja, stradanja dječaka Mahira i pokrenute istrage o vršnjačkom nasilju, iz Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH apeliraju na pridržavanje preporučenih smjernica i upustava kako bi se nasilje u školama eliminisalo.

"U Kodeksu su preporučeni svi preventivni i interventni postupci radi zaštite od nasilja u školi. Molimo sve škole da primjenjuju smjernice i uputstva koji već postoje, jer neophodno je raditi i sa žrtvama nasilja i s počiniocima nasilja, kao i s roditeljima", ističu iz Udruženja.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH ističu kako se Kodeks nikada nije ni implementirao, a veliku odgovornost za to snosi Prosvjetno-pedagoški zavod.

"Prosvjetno-pedagoški zavod (PPZ) Kantona Sarajevo je godinama na ovakvim projektima inkasirao stotine hiljada KM u džepove pojedinaca, dok su sve strategije, kodeksi i ostali kvalitetni propisi ostajali samo mrtvo slovo na papiru. To je jedan od razloga zbog kojeg imamo ovakvu situaciju. S druge strane, za stručno usavršavanje, pogotovo mladih nastavnika u školama, nije ulagano ništa iz budžeta", ističe za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Sindikalci naglašavaju da su već uputili nekoliko zahtjeva da se PPZ transformiše u Sektor pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, ali da još nikakvi konkretni potezi nisu urađeni.

"Nezvanično saznajemo da nema političke volje da se zahtjev realizira na Vladi KS, a ako se šutnja nastavi postoji mogućnost da ćemo zbog toga tražiti odgovornost i smjene u KS", naglašava Sivro.