BiH
22

Koliko košta spremanje osnovca za školu

Piše: N. J.
Svega nekoliko dana ostalo je do početka nove školske godine. Tržni centri i knjižare spremno su dočekali "novu sezonu", te u ponudi imaju širok izbor školskog pribora.

Kada se u obzir uzmu udžbenici i ostali pribor koji je potrebno nabaviti za jednu školsku godinu osnovca, prostom računicom je lako utvrditi da je za sve to potrebno izdvojiti i nekoliko stotina KM, ovisno o razredu koji dijete pohađa.

U knjižari Svjetlostkomerc Sarajevo za Klix.ba su kazali da se cijena udžbenika kreće od 8 do 10,5 KM, a radnih sveski od 7,5 do 10 KM.

"Za prvi razred potrebno je 5-6 udžbenika, dok se radne sveske uzimaju ovisno o načinu rada nastavnika. Za drugi, treći i četvrti razred nabavljaju se jedan ili dva udžbenika više, dok je od petog do devetog razreda za udžbenike i sveske potrebno i do 200 KM", kazali su naši sagovornici u Svjetlostkomercu.

Suad Burnazović iz knjižare 2 Svjetlostkomerca naveo je cijene školskog pribora u ovoj knjižari.

Prema njegovim riječima, cijena grafitnih olovaka se kreće 0,2 - 1 KM, sveske se kreću od 0,5 do KM ovisno o formatu, gumice 0,3 - 1,3 KM, crtaći blokovi 0,8 - 1,4 KM, vodene bojice 1,5 - 4 KM, tempere 3 - 10 KM, pernice od 3,9 do 33 KM, koliko koštaju pune, ruksaci 24 - 120 KM.

Ovo je, naravno, samo osnovni pribor, a kada se uračunaju odjeća, obuća, karte za prijevoz..., jasno je da riječ o značajnoj novčanoj sumi.