UNDP
0

Koliko klimatske promjene utiču na BiH

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prvi izvještaj BiH o klimatskim promjenama biće predstavljen danas povodom 5. juna Međunarodnog dana životne sredine, saopšteno je iz UNDP-a.

Izvještaj će predstaviti rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Kristin Meknab i šef Odsjeka za životnu sredinu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić, te šef ovog projekta Borislav Jakšić.

Tokom posljednjih godina postala je očita i jasna činjenica da su klimatske promjene od najvećih prijetnjih ekološkoj stabilnosti planete Zemlje.

Zahvaljujući neujednačenom i neregulisanom razvoju, klimatski poremećaji predstavljaju snažam izazov za svaku zemlju na planetu.

Kao članica globalne zajednice i potpisnica UN Konvencije o klimatskim promjenama, BiH je obavezna ispuniti zahtjeve predviđene ovom konvencijom i postati dio koncentrisanih globalnih napora na zaustavljanju i umanjivanju negativnih efekata klimastkih promjena.

Jedan od zadataka u tom okviru je i priprema dokumenta Prvi izvještaj BiH o klimatskim promjenama u kojem se daju podaci, postojeći izazovi ali i rješenja i potencijali Bih u vezi s umanjivanjem efekata klimatskih promjena.

U izradi dokumenta bilo je uključeno oko 45 domaćih eksperata iz 14 relevantnih oblasti.