BiH
158

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 14 ubijenih žrtava

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U prisustvu blizu 1.500 članova porodica, prijatelja i komšija danas je na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici klanjana 13. kolektivna dženaza-namaz za ukupno 14 ubijenih Vlaseničana, od kojih su samo dvije žrtve identificirane, dok su ostali ukopani pod oznakom NN.

Staricu Zejnu Čamdžić u kabur je spustio njen zet Ramiz Musić, koji je rekao da je Zejna zapaljena u svojoj kući, a uzorak posmrtnog ostatka za njenu identifikaciju pronađen je u opruzi kauča.

"Ona je izgorjela u svojoj kući. Da je imala sinove, rekli bismo da je ubijena zbog sinova, ali nije, imala je dvije kćerke. Samo zbog toga što je Bošnjakinja izgorjela je u svojoj kući", naveo je Musić.

Damir Kičić ukopao je daidžu Muju Parića, a tokom jedne od prethodnih dženaza i brata Galiba. U razgovoru za Anadoliju ispričao je da je njegov daidža ubijen u 40. godini, a pronađen je samo njegov trup, bez glave i ekstremiteta.

"Daidža je pronađen na lokalitetu Trnova, iznad Šekovića prema Kladnju. Pronađen je na površini, što ukazuje da tu nije bila masovna grobnica, nego je tu doveden i samo strijeljan", rekao je Kičić.

Ostalih 12 žrtava također su dostojanstveno ukopane, iako su se svi čiji su najdraži ubijeni, pitali ko su žrtve koje su spustili u kabure. Mujo Hadžiomerović iz Vijeća naroda Republike Srpske pojasnio je da za 12 neidentificiranih porodice vjerovatno nisu dale krv jer žive u inozemstvu ili su kompletne porodice ubijene, pa niko nije mogao dati krv kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Vahid efendija Fazlović, tuzlanski muftija i izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića, predvodio je dženazu-namaz, a poručio je da je još uvijek mali broj ukopanih šehida u odnosu na broj ubijenih Vlaseničana.

"Vojska i policija Republike Srpske, potpomognuti bivšom Jugoslovenskom narodnom armijom, ovdje su ubili 2.643 Bošnjaka, koji nikom ništa nisu skrivili. Koliko je zlo učinjeno, svjedoči i činjenica da od 14 šehida, danas njih 12 nema ime i prezime. Mi ćemo se na šehitlucima okupljati zauvijek, jer su ovo posebna mjesta za Bošnjake. Pozivam komšije srpske nacionalnosti da od svoje djece ne kriju istinu koja se desila tokom agresije na ovu zemlju. Samo je istina djelotvoran lijek za duše", naglasio je muftija Fazlović, pozivajući sve nivoe vlasti da spriječe uznemiravanje Bošnjaka u mjestima gdje su manjinski narod.

Na mezarju Rakita, do sada su ukopane 344 žrtve, dok ih je ukupno 1.200 ukopano u mjesnim mezarjima oko Vlasenice. Posmrtni ostaci nekih mogli bi biti pronađeni jer se uskoro očekuje otvaranje dvije do tri masovne grobnice na ovom području.

Za ratne zločine na području Vlasenice do sada su osuđeni Dragan Nikolić, kojeg je nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne i primjernog vladanja Haški tribunal pustio na slobodu. Goran Višković zvani Vjetar i Predrag Bastah zvani Car za sistemski napad nesrpskog stanovništva osuđeni su pred Sudom BiH i trenutno izdržavaju zatvorsku kaznu. Veljka Bašića, nekadašnjeg upravnika zloglasnog logora Sušica, Sud BiH također je osudio za ratne zločine u Vlasenici, ali ga je zbog starosti oslobodio izdržavanja kazne, a on je ubrzo nakon toga i umro.