BiH
28

Kolektiv uposlenika Tužilaštva BiH jednoglasno odbacio analizu misije OSCE-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolektiv uposlenika i kolegij Tužilaštva BiH danas je jednoglasno odbacio analizu sutkinje Joanne Korner i misije OSCE-a, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Navodna analizu, odbačena je kao neutemeljena, neistinita, paušalna i zlonamjerna, kojoj nije cilj unaprijeđenje procesuiranja ratnih zločina, već rušenje pravosudnih institucija, Tužilaštva BiH i ostvarenih rezultata", navodi se u saopštenju.

Uposlenici Tužilaštva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine ističu da su ponosni na ostvarene rezultate:

  • Norma od 159 posto
  • Kvalitet rada 94 posto
  • Osuđujuće presude u predmetima ratnih zločina - više od 80 posto.

"U 2015. godini, riješeni su svi predmeti Kategorije 2, odnosno najsloženiji predmeti koji su proslijeđeni iz tužilaštva MKSJ, za najteže zločine u historiji čovječanstva. Uposlenici Tužilaštva BiH uložili su velike napore u ostvarene rezultate, a brojka od više od 610 optuženih za ratne zločine, dovoljno govori o kvalitetu rada, kao i osuđujuće presude i izrečene pravomoćne kazne od 2087 godina zatvora. Kolegij uposlenika Tužilaštva BiH zatražit će od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da tokom današenjeg sastanka upozna ambasadore OSCE-a sa stavom Tužilaštva BiH da navodna analiza predstavlja grubo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH. Tužilaštvo BiH još jednom ističe, da je otvoreno za suradnju sa svim partnerskim institucijama, kojima je cilj napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina a ne destrukcija institucija i negiranje ostvarenih rezultata", dodaje se u saopštenju.