BiH
0

Kolegiju Skupštine TK dostavljena imena kandidata za mandatara ekspertne vlade

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Neformalna grupa "Udar", iza koje stoji Aldin Širanović, dostavila je Kolegiju Skupštine TK svoje prijedloge potencijalnih mandatara za sastav ekspretne Vlade TK.

Iz "Udara" su Skupštini TK predložili imena tri kandidata i to: Edina Osmanbegovića, Saliha Delića i Mirsada Merdića.

Ranije je Udruženje poljoprivrednika "Agroinkunator" saopštilo kako je njihov kandidat za mandatara Midhat Glavić. Ukoliko njihov prijedlog ne bude prihvaćen, naveli su kako očekuju da će Glavić biti imenovan za novog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jer je riječ, kako su naveli, o stručnoj, nestranačkoj i nekompromitovanoj ličnosti.

Plenum građana i građanki Tuzlanskog kantona još uvijek nije diskutovao o imenu novog mandatara, a pretpostavlja se kako će o tome biti govora na narednoj sjednici koja je zakazana za subotu u 18 sati u BKC-u Tuzla.

Sindikalne organizacije preduzeća čiji su radnici učestovali u demonstracijama 5., 6. i 7. februara Kolegiju Skupštine TK nisu dostavili svoje prijedloge, ali su neslužbeno naveli kako bi željeli da ministar zdravstva bude Enes Brkić, a unutrašnjih poslova Amir Husić.

Inače, prvobitno se navodilo kako će ekspertna vlada biti imenovana do kraja februara, ali je teško očekivati da će se u narednih sedam dana okončati taj posao.